Pénzt, időt, energiát takaríthat meg

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-04-29 00:17:20

Semmibe sem kerül...változtatni szokásainkon és mégis jelentős összegeket, akár konyhai energiaköltségeink 15-20%-át is megtakaríthatjuk – miközben főztünk még ízesebbé és egészségesebbé válik. Hogyan? Kérjük, olvassa el az alábbi, bevált tanácsokat és ha Önnél is hasznosnak bizonyulnak, adja tovább másnak!(x)

Szelektíven főzzünk is ne csak gyűjtsünk!


 ...fedőt tenni a fazekakra, lábosokra és negyedannyit fog költeni a főzésre! A fedő benntartja az edényben a meleget, és nem párásodik be a konyha, a lakás. Ha már felforrt az étel, tegye takarékra a lángot, kevesebb energia fogy, és nem tart tovább a főzés. Sőt, az étel sem fog odakozmálni!


...megfelelő méretű edényt használni: ha főzésnél olyan lábast használunk, amelynek átmérője kisebb a gázlángnál, vagy a villamos főzőlapnál, a hő egy része a levegőt fűti. Meglepő, de igaz: ha a főzőlap átmérője 18 cm és fazekunké csak 15 cm, az energia 30%-a elvész. Megfelelő méretű edény használatával ez a 30% megtakarítható!...jól felaprítani a főzendő anyagokat és csak annyi vízben főzni, amennyi feltétlenül szükséges. A túl hosszú lében főzéssel nemcsak energiát pazarolunk, hanem elveszítünk sok kifőlő tápanyagot is.
...ha főzés helyett inkább párolunk, mert akkor nem kell fölöslegesen vizet melegíteni és a végén nem öntünk ki tápanyagot a főzőlével együtt.

...a hüvelyeseket beáztatni főzés előtt néhány órával vagy előző este; hamarabb megfőnek, puhábbak lesznek.

...energiát nem igényel a konyhában, ha sok salátát, friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk. Ugyanilyen egészségesek a fontos ásványi- és tápanyagokat tartalmazó nyers gabonapelyhek, "müzlik" fogyasztása.

...ha kerüljük a tartósított élelmiszerek felhasználását. A friss élelmiszer jobb ízű a tartósítás sok energiát emészt fel, ezért drága és még rontja a tápértéket is. Vannak kivételek: a természetes tartósítási eljárások, mint pl. a savanyítás, aszalás energiatakarékosak és alig rontanak a zöldség, gyümölcs tápértékén. Mindig az a legfrissebb, amit helyben állítanak elő: a távolról szállított élelmiszer drágább, és ki tudja, mivel kezelték...

...és még egészségesebb is, ha rövid sütés-főzési idejű húsételeket készítünk. A hal és baromfi húsa több fehérjét tartalmaz, mint a sertéshús, és könnyebben emészthető. Ami kevesebb energiával elkészíthető egészségesebb és olcsóbb is!
...és mégis sokat hoz a konyhára.

Ne feledje pénzt és energiát takaríthat meg!

Forrás: CECED 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven