Veszélyes hulladékok a háztartásban: Egyéb hulladékok 7.

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-03-12 00:15:12

Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni. A veszélyes hulladékok a kijelölt hulladékudvarokban leadhatók. Évente legalább egy alkalommal az önkormányzatok is szerveznek gyűjtőakciót. Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre! Speciális gyûjtõedényekbe rakják, az elszállításig zárt helyen tárolják ezeket a hulladékokat.(x)

Egyéb hulladékok
A felsoroltakon kívül előfordulhatnak még azonosíthatatlan vegyi anyagok, fotóvegyszerek, azbeszt tartalmú hulladékok. Az elhullott állati tetemek szintén veszélyes hulladéknak minősülnek, begyűjtésük, ártalmatlanításuknak azonban az állategészségügyi jogszabályoknak megfelelően kell történnie.

A fáradt olaj, használt olaj a talajba, felszín alatti vagy felszíni vízbe kerülve az élő szervezeteket elzárja az oxigéntől, ezen felül nehézfémeket is tartalmazhat.

Otthon végzett gépjárműszerelés, gépjavítás során számolni kell a fáradt olaj keletkezésével.

Több üzemanyag-forgalmazó vállalja egyes benzinkútjainál a visszagyűjtést, de - mivel a begyűjtés engedélyhez kötött - nem minden töltőállomáson alakítanak ki ilyen gyűjtőhelyet.

Közeli begyűjtőhely hiányában sorsa általában az otthoni (kazánban vagy nyílt téren történő) elégetés vagy flakonban a kukába és onnan a hulladéklerakóra kerül. Regenerálása (szűrés és új adalékok adagolása) megoldható, ezáltal új termék állítható elő belőle.

A fáradt olajjal szennyezett egyéb hulladékok - például az olajos textilanyagok, olajfelitatásra használt homok, olajos fűrészpor - is különleges kezelést igényelnek.

Várható megjelenési formája: elhasznált olajszűrők és olajfelitató anyagok, olajjal szennyezett csomagolóeszközök, fúráshoz, vágáshoz, csiszoláshoz használt olajok és emulziók.

Mi történjék ezekkel a hulladékokkal?
Az első és legfontosabb tennivaló az, hogy az otthonunkban keletkező különleges kezelést igénylő hulladékokat ne tegyük a többi hulladék közé a kukásedénybe. Keressünk olyan biztonságos helyet a számukra, hogy pl. a gyerekek ne férjenek hozzá és tároljuk addig , amíg garantáltan biztonságos kezelőhelyre lehet juttatni ezeket.

Állandó lehetőség a hulladékgyűjtő udvaron történő átadás, amennyiben a lakásunk közelében lévő udvaron veszélyes hulladékokat is átvesznek.

A hulladékgyűjtő udvar előnye, hogy jól ellenőrizhető, állandó jelleggel kiépített gyűjtőhely, ahol a környezet szempontjából biztonságos módon, egész évben lehetőség van a hulladékok leadására.

Időszakos jellegű megoldás a gyűjtőnapok szervezése, amely lehetőséggel sok fővárosi kerületi önkormányzat él, és évente egyszer-kétszer, előre meghirdetett időpontban és helyszínen sokféle különleges kezelést igénylő hulladékot átvesznek. A begyűjtést engedéllyel rendelkező cég végzi, speciális felkészültségű átvevő személyzettel és felszereléssel.
Forrás: kvvm.hu
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven