Hová dobjuk a teflon edényt?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-09-07 00:10:25

1910. június 26-án született Roj J. Plunkett amerikai vegyész, aki feltalálta a polimer vegyületét. 1938-ban véletlen szülte. Kísérletei során egyik palack felnyitása után nem jött ki gáz, viszont súlya megmaradt. Miután a palackot kettéfűrészelte az oldalán fehér port talált, amelynek összetétele megegyezett a tetrafluor-etilénnel, de annak spontán, katalizátor nélkül létrejött polimerje volt.(x)

A teflon színtelen, szagtalan por, az egyik legnagyobb ismert molekula. Valamennyi műanyag közül a legkevésbé éghető, és a legnagyobb a vegyszerállósága. Jól ellenáll a hidegnek és a melegnek. A legszigorúbb élelmiszeripari követeleményeket  elégiti ki, ezért sokrétűen alkalmazható.  Magas hőmérsékleten sem tapad á semmiféle anyag, ezért edények bevonására kitűnően alkalmazható. Hadiipar után a vegy-, textil- és papíriparban használták, manapság az űrkutatás nélkülönözhetetlen anyaga.

A klórfluorkarbonokról a század végére kiderült, hogy tönkreteszik az ózonréteget, a fluorpolimerek pedig tovább nem bomló perfluoroktánsavvá alakulnak. Utóbbiról bebizonyosodott, hogy rákkeltő, és nagy valószínűséggel köze lehet az egyre gyakoribb elhízás, valamint figyelemzavaros hiperaktivitás szindróma kialakulásához is.

Az 1800-as évek elején lőporgyártással induló DuPont cég jócskán meg is gazdagodott a teflon (valamint az egyéb polimerek: neoprene, nylon, lycra) előnyös tulajdonságain, ma ő a világ második legnagyobb vegyi anyaggyártó vállalata.

Az amerikai cég mintapéldája a felelőtlen vállalati magatartásnak, története során ártott saját dolgozóinak, a gyárak környékén élő lakosságnak és vásárlóinak is: eltitkolta, hogy a teflont előállító munkások között megnövekedett a máj- és pajzsmirigyrák előfordulása, azt hazudta, nem tudott arról, hogy a gyárak perfluoroktánsavat juttatnak a vízrendszerbe, ami megnövelte a lakosság körében többek között a prosztata- és petefészekrák gyakoriságát, és akadályozta a teflon egészségkárosító hatását kutató vizsgálatokat.

Amikor mindezek 2004-ben napvilágra kerültek, a vállalat (és hét kisebb teflongyártó cég) beleegyezett, hogy 2015-ig abbahagyja a PFOA környezetbe juttatását, és megszünteti termékei PFOA-szennyezettségét, azonban semmilyen állami szankcióban nem részesült, és az egyezmény végrehajtását sem ellenőrzi senki. A vegyiparral összességében is nagyon engedékeny a Bush-kormányzat, mivel az volt egyik legfőbb pénzforrása kampányai során. 

Az EWG azt ajánlja, ne használjunk teflonborítású edényeket, bár azt jó tudni, hogy az edények PFOA-kibocsátása alacsony, csak kb. két éves használat után nő meg, vagy túlhevítés esetén (ha 230 C fölé emelkedik a hőmérséklete). Inkább öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényekben főzzünk.

Hová dobjuk elhasznált, megunt edényeinket? 
Kutatásaink során nem találtunk erről megbizható információt, ajánlatunk a veszélyes anyagként leadása  hulladékudvarba.

Forrás: wikipédia, tudatosvásárló.hu
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven