Hová dobjuk a teflon edényt?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-09-07 00:10:25

1910. június 26-án született Roj J. Plunkett amerikai vegyész, aki feltalálta a polimer vegyületét. 1938-ban véletlen szülte. Kísérletei során egyik palack felnyitása után nem jött ki gáz, viszont súlya megmaradt. Miután a palackot kettéfűrészelte az oldalán fehér port talált, amelynek összetétele megegyezett a tetrafluor-etilénnel, de annak spontán, katalizátor nélkül létrejött polimerje volt.(x)

A teflon színtelen, szagtalan por, az egyik legnagyobb ismert molekula. Valamennyi műanyag közül a legkevésbé éghető, és a legnagyobb a vegyszerállósága. Jól ellenáll a hidegnek és a melegnek. A legszigorúbb élelmiszeripari követeleményeket  elégiti ki, ezért sokrétűen alkalmazható.  Magas hőmérsékleten sem tapad á semmiféle anyag, ezért edények bevonására kitűnően alkalmazható. Hadiipar után a vegy-, textil- és papíriparban használták, manapság az űrkutatás nélkülönözhetetlen anyaga.

A klórfluorkarbonokról a század végére kiderült, hogy tönkreteszik az ózonréteget, a fluorpolimerek pedig tovább nem bomló perfluoroktánsavvá alakulnak. Utóbbiról bebizonyosodott, hogy rákkeltő, és nagy valószínűséggel köze lehet az egyre gyakoribb elhízás, valamint figyelemzavaros hiperaktivitás szindróma kialakulásához is.

Az 1800-as évek elején lőporgyártással induló DuPont cég jócskán meg is gazdagodott a teflon (valamint az egyéb polimerek: neoprene, nylon, lycra) előnyös tulajdonságain, ma ő a világ második legnagyobb vegyi anyaggyártó vállalata.

Az amerikai cég mintapéldája a felelőtlen vállalati magatartásnak, története során ártott saját dolgozóinak, a gyárak környékén élő lakosságnak és vásárlóinak is: eltitkolta, hogy a teflont előállító munkások között megnövekedett a máj- és pajzsmirigyrák előfordulása, azt hazudta, nem tudott arról, hogy a gyárak perfluoroktánsavat juttatnak a vízrendszerbe, ami megnövelte a lakosság körében többek között a prosztata- és petefészekrák gyakoriságát, és akadályozta a teflon egészségkárosító hatását kutató vizsgálatokat.

Amikor mindezek 2004-ben napvilágra kerültek, a vállalat (és hét kisebb teflongyártó cég) beleegyezett, hogy 2015-ig abbahagyja a PFOA környezetbe juttatását, és megszünteti termékei PFOA-szennyezettségét, azonban semmilyen állami szankcióban nem részesült, és az egyezmény végrehajtását sem ellenőrzi senki. A vegyiparral összességében is nagyon engedékeny a Bush-kormányzat, mivel az volt egyik legfőbb pénzforrása kampányai során. 

Az EWG azt ajánlja, ne használjunk teflonborítású edényeket, bár azt jó tudni, hogy az edények PFOA-kibocsátása alacsony, csak kb. két éves használat után nő meg, vagy túlhevítés esetén (ha 230 C fölé emelkedik a hőmérséklete). Inkább öntöttvas vagy rozsdamentes acél edényekben főzzünk.

Hová dobjuk elhasznált, megunt edényeinket? 
Kutatásaink során nem találtunk erről megbizható információt, ajánlatunk a veszélyes anyagként leadása  hulladékudvarba.

Forrás: wikipédia, tudatosvásárló.hu
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven