Óvodai Doboz Nap 2010-ben is

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-04-08 17:00:48

Újabb 4 budapesti kerület bevonásával kerül megrendezésre az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) óvodákat célzó italos kartondoboz gyűjtőakciója. A Doboz Nap célja, hogy a legfiatalabb generációnak, rajtuk keresztül pedig a szüleiknek is bemutatassák e csomagolóanyag szelektív gyűjtésének fontosságát és lehetőségét.(x)

Hazánkban évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a 3,2 millió magyar háztartás átlagosan 100 - 125 darab italos kartondobozt használ el.

Az óvodások nagy buzgalommal gyűjtik az italos karton dobozokat és ösztönzik szüleiket az akcióra. Fontos szerepe van a kartondobozok lapításának is, hisz a térfogatot akár tizedére is csökkenthetjük. Ez ennél a hulladéknál kifejezetten fontos tényező, hisz szállítása sokkal hatékonyabb lapított állapotban.

 

 
A múlt ősszel zárult budapesti gyűjtőakcióban részvevő 42 intézmény óvodásai már bizonyították, hogy fiatalkorban is komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtést: több mint 1300 kilogramm, azaz egy átlagos személyautó súlyának megfelelő italos kartondobozt gyűjtöttek össze a gyerekek. Idén a szervezők még nagyobb sikerre számítanak, hiszen óvodából is több jelentkezett, az V., a VIII., a XIII. és a XIV. kerületből 46 intézmény versenyez majd az értékes díjakért.

Egy átlagos gyümölcsleves, vagy tejes doboz legalább 75%-a papír, ami újrahasznosítható. Jelenleg 100 italos kartondobozból csak 14 kerül vissza a szelektív hulladékgyűjtőkbe. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés közel 6 éve dolgozik azon, hogy ez az arány 2012-re 20%-ra növekedjen. Ehhez szükséges a környezettudatos szemlélet mielőbbi kialakítása, a fiatalok és idősek szelektív hulladékgyűjtésre való ösztönzése.

Az gyerekek és családjaik által összegyűjtött italos kartondobozokat az óvópedagógusok április 8-án mérik le és másnap adják át az FKF Zrt. munkatársainak, akik a budapesti kék (papír) gyűjtőedények tartalmával együtt a FE-Group Invest Zrt. telephelyére szállítják azokat. Itt különválogatják és bálázzák a dobozokat, mielőtt elküldenék őket a papírgyárba újrahasznosításra, ahol például jegyzettömb, tojástartó vagy konyhai papír törlőkendő készülhet belőlük.


Kedvezményes Állatkerti belépő szelektív gyűjtésért!
Italos karton újrahasznosítása
5 év munkájának köszönhetően ötször több italos kartondoboz!


 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven