Nátrium-hipoklorit

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2008-05-28 11:07:37

A nátrium-hipoklorit (NaOCl) szervetlen vegyület. Vizes oldatát, a hipót (korábban hypo) fertőtlenítésre, fehérítésre, szagtalanításra használják.(x)

A nátrium-hipoklorit (NaOCl) egy bomlékony anyag, elbomlik közönséges konyhasóra (NaCl), és naszcensz (atomi állapotú) oxigénre ('O'). A naszcensz oxigén nagyon reakcióképes, a színeket, mikroorganizmusokat (baktériumokat) elroncsolja. Így fertőtlenít és így fehérít. Idő kell, hogy kifejtse a hatását, mert az oxigén lassan szabadul fel, és mire elroncsolja a szennyeződéseket, az is idő. Ezért kell a ruhát áztatni benne, a szennyezett felületen (WC-csésze) rajta hagyni egy kicsit. Tévhit, hogy a hipó „kiszedi a szennyezést”! Mert a szennyeződés ott marad, csak elszíntelenedik. (Pl. a ruhán a folt.) Így mégis olyan, mintha kiszedné.
Külleme: Színtelen vagy sárgás folyadék. Színe függ az „életkorától”: minél régebbi, annál sárgább. Lúgos kémhatása miatt a kezünkre folyt hipót csúszósnak érezzük.

Sajnos sok háziasszonyt ért már így baleset. A háztartási hipók általában 5%-nál kevesebb aktív klórt (Na-hipokloritot) tartalmaznak, és Xi (irritatív) jelzéssel vannak ellátva. Az ipari, vagy koncentráltabb (töményebb) hipók több mint 5% aktív klórt (Na-hipokloritot) tartalmaznak, és C (maró) jelzéssel vannak ellátva. Ha a kezünk érintkezik vele (akár hígított formában is), használjunk gumikesztyűt, mert a bőrnek nem tesz jót, és egy napig kellemetlen szagú lesz tőle a kezünk. (Hiába mosunk kezet.)
Forrás: wikipédia
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven