Dubai-ban is SULI-PET program

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2009-03-26 01:02:54

Havonta 50 ezer műanyag palackot zsugorítanak a dubai-i gyerekek a magyar találmánnyal.Dubai-ban is lendületet vett a SULI-PET program. A magyar világszabadalom, a THERMO PRESS elektromos palackzsugorító készülék feltalálója által kidolgozott rendszer alkalmazásával a dubai-i iskolások már 50 ezer műanyag palackot gyűjtenek és zsugorítanak havonta.(x)

Ezen sikerekre alapozva az Al Ain ásványvízgyártó megkezdte a THERMO PRESS rendszer országos szintű bevezetését az Egyesült Arab Emírségekben. A program lelke az elektromos PET palack zsugorító készülék, amelynek használatával a palackok eredeti mérete 92%-kal, a CO2 kibocsátás pedig összességében 51%-kal csökkenthető. A THERMO PRESS rendszer keretében a sivatagi országban is megtörténik az iskolások által zsugorított palackok újra-feldolgozása. A hazánkban 2004 óta már rendszerszerűen működő SULI-PET programhoz eddig közel 700 intézmény csatlakozott.


A dubai-i Al Ain ásványvízgyártó cég és a magyar THERMO PRESS 2008-ban kezdte meg közösen a Magyarországon már sikeresen működő, az elektromos palackzsugorító készüléken alapuló SULI-PET program kinti verziójának kidolgozását (videó). Dubai az elmúlt években az élet minden területén törekszik a világszínvonal elérésére, - sok esetben meghaladására – felkészülve arra, hogy az ország legfőbb bevételi forrását jelentő olajkészletek néhány évtizeden belül jelentősen lecsökkenhetnek. A turizmus, az ingatlanpiac és a kereskedelem mellett a környezettudatosságnak és az elsődleges nyersanyagok megtakarításának is egyre nagyobb figyelmet szentelnek. Így találkozhatott még a 2009-es Dubai Aero GP futamon is Veres Zoltán ötszörös Guiness rekorder és kétszeres világbajnok műrepülő pilótánk, az Al Ain standján, a magyar THERMO PRESS készülékkel.

Az ország partjainál épült mesterséges sziget, a világ egyetlen 7 csillagos szállodája és a Föld legmagasabb épületének megépítése mellett Dubai az innovatív módszereket keresi a környezetvédelemben is. A THERMO PRESS elektromos palackzsugorító készülék osztatlan sikert aratott a dubai-i iskolások és szülők körében, a környezetkímélő inverz begyűjtő rendszer pedig komoly előrelépést hozott a szállítóknak, hiszen a készülék 1/12-ed részére zsugorítja össze a kiürült PET palackokat, melyek méretének 92%-os csökkentése jelentősen megkönnyíti a szállítást és arányaiban sokkal tisztább, kiváló minőségű másodnyersanyagot eredményez.

Magyarországon 2004 óta van lehetősége az iskoláknak csatlakozni a SULI-PET programhoz, ami ma már rendszerszerűen működik. A program lényege, hogy a gyermekek az iskolán keresztül kedvezményesen értékesített THERMO PRESS palackzsugorító készülékek használata révén zsugorítják az otthonukban, az iskolában és bárhol a környezetükben összegyűjtött, kiürült PET palackokat. A zsugorított palackokat inverz csomagként térítésmentesen postára adják. A THERMO PRESS a beküldött palackokért darabonkénti visszavételi díjat fizet, és a teljes beküldött palack mennyiséget hasznosítja. Emellett az iskola számára esetenként verseny meghirdetésére is sor kerül, amelynek eredménye alapján a legtöbb zsugorított palackot beküldő tanulók értékes díjakat nyerhetnek. Az átutalt összegeket az iskolák kirándulásra, egyéb közösségi programokra, vagy éppen az iskolaudvarnak sportszerekkel, játszószerekkel történő felszerelésére fordíthatják.

Magyarországon évente 1,5 milliárd PET-palackot hoznak forgalomba, ennek jelentős része sajnos nem kerül szelektív hulladékgyűjtőbe. Szállításuk elég gazdaságtalan, hiszen egy összetaposott műanyag palack is aránytalanul nagy helyet foglal, a teherautók nagyrészt levegőt szállítanak. Emellett még a hagyományos szelektív gyűjtés esetén is viszonylag sok szennyeződéssel kell számolni. Ennek a világ legtöbb országában jelentkező problémának az egyik megoldási lehetősége a THERMO PRESS elektromos palackzsugorító készülék és újra-feldolgozó rendszer – nyilatkozta Simon Lajos feltaláló. – Az általunk bevezetett inverz begyűjtés révén a SULI-PET programban is akár 51%-kal csökkenthető a CO2 kibocsátás a hagyományos szelektív gyűjtéshez képest. Emellett jóval gazdaságosabbá tehető a szállítás, miközben ez a tevékenység plusz bevételt jelenthet az iskolák, óvodák és egyéb közösségek számára. Ezért fejlesztettük ki a kedvelt SULI-PET programunk mellett az OVI--PET és a KÖZ-PET programunkat is, melyek keretében palackonként jelenleg 2 forintot fizetünk ezeknek az intézményeknek a beküldött zsugorított palackokért. –tette hozzá Simon Lajos.

A Magyarországon közel 700 intézmény részvételével működő, és immár külföldön is megvalósított SULI-PET program, valamint a közelmúltban nagy sikerrel bevezetett áruházi palack visszavételi rendszer mellett, a THERMO PRESS már további új lehetőségeket is teremtett: terápiás csoportok és csökkent munkaképességű embereket foglalkoztató szociális központok számára biztosít munkaalkalmat és egyben bevételi forrást. Ha minden jól megy - mint a SULI-PET program esetében - a hazai megvalósítást aztán ezeken a területeken is követheti a külföldi bevezetés…..

További információ kérhető: www.zsugorito.hu, www.thermopress.huDubai-ban is SULI-PET program


Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven