Veszprémben retró kincs a kuka mélyén

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2024-02-05 09:43:16

Veszprémben, a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően egy valódi retró kincs került napvilágra.(x)

Veszprémben Retró Kincs a Kuka Mélyén: Értékes LCD Játékot Találtak a Szelektív Gyűjtőben

Veszprémben, a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhetően egy valódi retró kincs került napvilágra: egy kvarcjáték, vagyis LCD játék, talált utat egy műanyag szelektív gyűjtőkukába. A megtaláló számára ez egy valóságos szerencsejáték volt, hiszen az értéke körülbelül 50 000 forint, amely nem csupán anyagi értelemben, hanem nosztalgikus szempontból is rendkívüli értéket képvisel.

Az LCD játékot egy zacskóban helyezték el a szelektív kukában, és a megtaláló felfedezésekor valószínűleg nem sejtette, hogy egy igazi kincsre bukkant. A kvarcjátékok a 80-as és 90-es években voltak népszerűek, és a retró gyűjtők között ma is keresettek.

Kvarcjáték Adás Vétel Fan Club

Az eset azonban nem csupán az értékes megtalálásról szól. Felveti a kérdést, hogy vajon az emberek helyesen használják-e a szelektív hulladékgyűjtőket. A kidobott LCD játék értéke nemcsak anyagi, hanem környezetvédelmi szempontból is jelentős. Az ilyen típusú elektronikai hulladék megfelelő újrahasznosítása kritikus fontosságú, és a helytelen elhelyezés súlyos következményekkel járhat.

Az eset emlékeztet minket arra, hogy gondoskodnunk kell arról, hogy a szelektív gyűjtőkukákba csak azokat a hulladékokat dobjuk be, amelyek oda valók. Csak így biztosíthatjuk a környezetvédelem és az értékes tárgyak megőrzésének optimális feltételeit. Aki kidobja a feleslegessé vált tárgyakat, győződjön meg róla, hogy azok a megfelelő helyen kötnek ki, hogy ne csak a környezetünk, de mások is hasznát vehessék. A környezettudatosság és a helyes hulladékkezelés mindannyiunk felelőssége, és a Veszprémben talált retró kincs egy emlékeztető arra, hogy értéket rejtő tárgyak is veszhetnek el, ha nem vigyázunk a hulladékunkra.

A megtalált kincs
A "Casio Western Bar" kvarcjáték a 80-as években, konkrétan 1984-ben kiadott termék, ami további jelentőségét adhat a retró gyűjtők vagy Casio rajongók számára. A 80-as években a Casio kvarcjátékok népszerűek voltak, és sokan nosztalgiáznak az ilyen típusú játékok után. Ez az a játék ami mindig szinte azonnal gazdára talál nagyon jó áron!

Ha egy kvarcjátékot, vagy bármilyen elektromos készüléket meg akarunk szabadulni, akkor a szelektív hulladékgyűjtő rendszeren keresztül kell elvégezni a megfelelő újrahasznosítást. Elektromos készülékeket, beleértve az ilyen típusú játékokat is, nem szabad egyszerűen a háztartási szemétbe dobni.

Elektronikai hulladék

Általában az elektronikai hulladékot külön kezelik, mivel tartalmazhat káros anyagokat, és az elektronikai eszközökben található anyagok sokszor újrahasznosíthatók. A helyes cselekvés érdekében kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Helyi elektronikai hulladékgyűjtő: Sok településen külön gyűjtőhelyek vannak, ahol az elektronikai hulladékot leadhatja. Ezeken a helyeken szakemberek gondoskodnak a megfelelő újrahasznosításról.

  2. Elektromos áruházak visszavételi pontjai: Néhány elektronikai áruház vagy gyártó működtet visszavételi programokat, ahol leadhatja régi elektronikai eszközeit.

  3. Kommunális hulladékudvarok: A városokban vagy kistelepüléseken található hulladékudvarokban is elhelyezheti az elektronikai hulladékot.


Ha olyan tárgyat találunk, amelynek értéke van, és úgy érezzük, hogy mások számára is értékes lehet, akkor azokat megfelelően lehet értékesíteni vagy adományozni. Az alábbiakban néhány lehetőséget sorolok fel:

  1. Eladás: Az egyik legegyszerűbb módja az értékes tárgyak eladása. Online piactereken, például a Vaterán, Jófogáson vagy más hasonló weboldalakon hirdetheti meg az árucikket. Ezen platformokon könnyen elérheti az érdeklődő vásárlókat.

  2. Antikváriumok vagy Gyűjtői Boltok: Ha a tárgy antik vagy különleges jellegű, érdemes felkeresni antikváriumokat vagy gyűjtői boltokat. Az ilyen helyek specializálódnak értékes vagy ritka tárgyak értékesítésére.

  3. Aukciók: Az aukciókon történő értékesítés is lehet jó lehetőség. Különféle aukciós házak vagy online aukciós oldalak segítségével lehet licitálni a tárgyra.

  4. Adományozás: Ha úgy érzi, hogy mások is örülnének a tárgynak, és nem kíván érte pénzt kapni, akkor adományozhatja jótékonysági szervezeteknek, másoknak vagy helyi közösségi szervezeteknek. Ezáltal segíthet másoknak, és egyben újrahasznosítja is a tárgyat.

Elképzelhető, hogy az, aki a kvarcjátékot a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezte, valóban az adományozás vagy újrahasznosítás szándékával tette. Végtére is megfelelő helyre került igazi hozzáértő talált rá.

 Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven