Útmutató a Magyarországon Életbe Lépett Új Visszaváltási Rendszerhez

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2024-02-01 10:13:37

Az EPR adatszolgáltatás után most az új kihívásról kell beszélnünk a vállalkozásoknak: a kötelező visszaváltási díjjal ellátott termékek rendszeréről. Célunk, hogy segítsünk a vállalkozásoknak érteni és alkalmazkodni az új szabályozáshoz, amely a környezettudatosságot és fenntarthatóságot szolgálja.(x)

A Kihívás és Cél:
Az új rendszer fő célja, hogy a PET-palackok esetében Magyarország elérje a 90%-os visszaváltási arányt. Az EU hasonlóan szeretné, hogy az alumínium, PET és üveg termékek visszagyűjtése 90% felett legyen, elősegítve a fenntartható jövőt.

A Rendszer Működése és Hatálya:
A DRS minden olyan gyártót érint, aki az év során több mint 5000 darab italterméket hoz forgalomba. Kivételek a tejalapú készítmények és a nem automatával visszaváltható speciális csomagolások. A rendszer GTIN/EAN azonosítók alapján működik, és kötelező a specifikus logó használata.

Időkeret a Teljes Átállásra:
A gyártóknak 2024. június 30-ig kell alkalmazkodniuk az új rendszerhez. Ettől a dátumtól kezdve csak megfelelően jelölt termékek kerülhetnek forgalomba.

Termékek Jelölése és Azonosítása:
A nem újrahasznosítható termékek esetén új GTIN számot és vonalkódot, valamint a MOHU által meghatározott kötelező logót kell alkalmazni. Újrahasznosítható termékek esetén a meglévő GTIN szám és vonalkód maradhat, de szükséges a megfelelő ábra feltüntetése, valamint a terméket vonalkód alapján a MOHU rendszerében regisztrálni. Az új szabályozás egyelőre sok kérdőjelet hozott magával, kevesen tudják például, hogy a magyar termék védjegyes címkét, vagy egy Vegán logót a csomagolásra vonatkozóan kapják meg az adott termékek, így az újracímkézés után érdemes egyeztetni a certifikáló szervezettel, hogy újra kell-e kezdeni az igénylési procedúrát.

Büntetések elkerülése és Tanácsok:
Fontos, hogy a címkeváltás ne befolyásolja a termék olvashatóságát a visszaváltó automatáknál. Az átmeneti időszakban változtatott címkéknek meg kell felelniük a szabályoknak. Tanácsként javasoljuk, hogy a gyártók konzultáljanak szakértővel az átállás során.

Érdemes nem csak az új szabályoknak feleljenek meg, hanem gondolkodjanak környezetbarátabb csomagolási megoldásokon is, elősegítve ezzel a fenntartható jövőt.

Amennyiben hatékonyan és gyorsan szeretnéd elvégezni az átállást, érdemes szakértővel egyeztetni, így garantáltan elkerülöd a pénzbírságot vagy a fölösleges, hibás címkézést.
 

Képek (forrás: Pixabay, Barna Design Kft)
 


 Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven