Új, elektromos köztisztasági jármű-flotta a főváros utcáin

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2023-06-11 18:30:26

Egy töltéssel akár 120-140 kilométert is meg tudnak tenni(x)

Hat új, elektromos célgép áll szolgálatba Budapest több kerületében. A járművekkel környezetkímélőbb, gyorsabb és csendesebb lesz a közterületi szelektív és hagyományos hulladékgyűjtő edények ürítése.

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió saját forrásból elektromos meghajtású célgépeket vásárolt, - amelyek az elmúlt hetekben érkeztek meg és már munkába is álltak a Fővárosban. A Társaság teljes, 250 darabos köztisztasági gépállományának átlagéletkora - az elmúlt évek beszerzéseinek ellenére is - 9,5 év. A legöregebb szolgálatban lévő célgép 23,5 éves és 430 000 km-t tett meg Budapest útjain, ezért különösen fontos, hogy újabb célgépekkel fiatalodik a géppark.

Az új, elektromos járművek a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítését és a kézi útgondozók által összegyűjtött hulladékok elszállítását segítik. A lakosság főként a ligetes és keskeny utcákkal szegélyezett területeken találkozhat velük. Az új villamos hajtású célgép-flotta járművei egy töltéssel akár 120-140 kilométert is meg tudnak tenni. A járművek műszaki kialakítása egyszerű, a szűk, nehezen megközelíthető helyszíneken is könnyebben, szinte zajmentesen tudnak közlekedni. Így nemcsak egyszerűbbé és környezetkímélőbbé, hanem csendesebbé is válik az utcai hulladékgyűjtők ürítése. A frissen beszerzett gépek további újdonsága, hogy vannak köztük osztott rakfelületűek, vagyis egyszerre több hulladékfajtát képesek elkülönítve szállítani. Ezeket a gépeket a közterületen képződő szelektív hulladékok elszállítására alkalmazza a Társaság. A kisebb billenthető járművek több mint 2 köbméter, a nagyobb, ugyanilyen konstrukcióval kialakított célgépek ennek közel dupláját, a szelektív hulladékot is begyűjtő járművek pedig 6 köbméter hulladékot tudnak elszállítani.

A célgépek átadása kapcsán Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes többek között elmondta: „a városvezetés szándéka, hogy fejlessze a közterületi szelektív hulladékgyűjtést. Nagy előrelépést jelent, hogy az egyre nagyobb számú, közterületeken található szelektív hulladékgyűjtőket immáron profi, kifejezetten erre a célra fejlesztett célgépekkel tudjuk üríteni. Ezek az elektromos gépek amellett, hogy illeszkednek a városvezetés klímacéljaihoz, szemléletformálási szerepet is betöltenek, hiszen üzemeltetésükkel is képviseljük a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, emellett segítünk eloszlatni a hiedelmet, miszerint a szállításnál összeöntik a különböző hulladékfajtákat. A közterületen is erőteljesebben megjelenő szelektív gyűjtés egyúttal az otthoni elkülönült hulladékgyűjtést is népszerűsítheti, általában is hozzájárulva ezzel a körforgásos, fenntartható városüzemeltetéshez.”


„Az elmúlt évek járműbeszerzései és a hatékonyabb munkaszervezés, valamint a kritikusabb területeken megnövelt takarítási gyakoriság, továbbá a Főváros más cégeivel és a Kerületekkel végzett köztisztasági együttműködések már eddig is látható sikereket hoztak. Tartós eredményeket viszont csak a budapestiekkel együttműködve, közösen tudunk elérni. Fontos hangsúlyozni, hogy Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amelyben az ingatlantulajdonosoknak és minden lakosnak komoly feladata van. Emellett a gazdálkodó szervezeteknek is kötelezettségük áll fenn a közterületek tisztán tartásában. Most mi tettünk egy fontos lépést az új elektromos, szelektív hulladékgyűjtő járművek üzembe állításával, és reméljük, hogy az általuk képviselt szemléletváltás általánossá válik a budapesti közterületeken.” – fogalmazott Varga Csaba, a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója.Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven