A hulladék útja

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-03-21 01:00:00

A kukás autóból hová kerül a tartalom? Mik a feltételei az újrahasznosításnak? Milyen folyamatokon megy végig a hulladék? Miért kell tisztán szelektálni? Miért préseljük össze a palackot? Miért vegyük le a kupakot? Laurus Alapítvány kisfilmje bemutatja a hulladékok kezelését együtt a jövőnkért projekt Környezetvédelmi filmsorozat keretén belül.(x)

A hulladék útjaA kukás autóból hová kerül a tartalom? A hulladékokat először lemérik, hídmérleg segítségével kukásautóval együtt. A végén pontos kilogrammokat kapunk mennyi hulladék került beszállításra. A kukásautó szállíthat szelektíven gyűjthető újrahasznosítható hulladékot vagy vegyes kommunális hulladékot. A hulladék 3 helyre mehet komposztálóba, válogatóba illetve a műszaki védelem segítségével lerakásra. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyesen használjuk az ott gyűjtött hulladékok újrahasznosítását tesszük lehetővé.
Az újrahasznosítás sokkal kisseb környezeti terheléssel jár mint új anyagok előállítása. A hulladékkezelő telepen az újrahasznosítás folyamatát készítik elő.

  
A szelektíven gyűjtött hulladékot először állogatják. Ez részben gépesített de jelentős szerepet jelent az élő munkaerő. Ez indokolja, hogy a hulladékokat tisztán elöblített állapotban gyűjtsük. A válogatás a különféle anyagok különféle feldolgozási technológiájuk miatt szükséges. De sajnos azért is szükséges a utólagos válogatás mert sokszor nem oda való hulladék lett a gyűjtőkonténerbe dobva.

Az újrahasznosításra alkalmatlan hulladékok is kiválogatásra kerül amik a kommunális hulladékokkal együtt kezelnek. A műanyagot és a papír hulladékot válogatás követően bálákba préselik. A bálákba tömörített hulladékot különböző feldolgozó üzemekbe szállítják ahol először nyersanyagot majd mindenféle készterméket készítenek.

A bálákat előtisztítják, mossák, aprítják, apró pici granulátumot készítenek belőle. A műanyag granulátumból rengeteg használati tárgy készül, polár pléd, vállfa, virágos láda, kerítésoszlop. A papírból újrapapír készül a papírgyárakban.

Szelektív gyűjtésnél nagyon fontos, hogy amit a szelektív szigeten látunk matrica, tájékoztató jelölések megmutatják milyen típusú hulladékokat helyezhetünk el. Ezeket fontos betartani. Ugyancsak fontos, hogy a műanyag palackokat préseljük össze, kupakokat csavarjuk le. Fontos odafigyelni a hulladékok kiöblítésére is, hogy a feldolgozó üzemben megfelelően lehessen kezelni.


Mi is történik a válogatás nélküli vegyes kommunális hulladékkal?
A kommunális hulladékok nem hasznosíthatóak a válogató telepen, szigetelt lerakóba kerülnek. A lerakok, nagyon szigorú műszaki előírásoknak megfelelően készül és működik annak érdekében, hogy a hulladék ne károsíthassa a környezetünket.

A hagyományos szeméttelepek és szigetelt lerakok közti különbség:
A szigetelt hulladéklerakónál a hulladék nem közvetlenül érintkezik a talajjal ez által nem szennyezi a talajvizeket, talajt. A lerakok mellet több létesítmény is van. Csurgalékvíz, övárok, mely összegyűjti a hulladékból eltávozó nedvességtartalmat folyadékot. A telephelyen folyamatos ellenőrzés van és folyamatosan dolgoznak a gépek.

A hulladéklerakóban melléktermékként depónia gáz keletkezik mely adott esetben káros is lehet. Viszont arra is van lehetőség hogy ezt a gázt is felhasználjuk. Gázgyűjtő kutak segítségével elsősorban elektromos energia előállítására amellyel az egész hulladékkezelő üzem elektromos igénye előállítható.

A hulladéklerakók megtelése ellen elsősorban környezettudatos vásárlással megelőzéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel tudunk tenni.
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven