Létezik, de nem olyan hatalmas

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-01-07 10:14:34

A szakember szerint a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt néven elhíresült jelenséggel kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit, hogy nagyjából kétszer akkora, mint Texas amerikai szövetségi állam területe.(x)

Mégsem olyan hatalmas a Csendes-óceán Kalifornia és Japán közötti részén örvénylő szeméttenger, mint ahogy azt a szakemberek korábban állították - derült ki egy amerikai tudós által közölt új adatokból.

"Kétségtelen, hogy aggasztó mennyiségű műanyaghulladék halmozódott fel a Föld óceánjaiban, de az ilyen szintű túlzások egyszerűen aláássák a kutatók szavahihetőségébe vetett hitet" - idézett Angelicque White-nak, az Oregoni Állami Egyetem oceanográfiai professzorának új tanulmányából a The Daily Telegraph.

White szerint a szeméttenger nagysága "Texas területének egy százalékánál is kisebb". Az amerikai óceánkutató a korábbi kutatások adatait elemezte, illetve maga is részt vett egy olyan expedícióban, amely a helyszínen vizsgálta a műanyagszemét tömeges jelenlétét a Csendes-óceán vízében.
Woods annak a véleményének adott hangot, hogy nem igazak azok a korábbi állítások sem, miszerint az óceánban több műanyag úszkál, mint plankton, illetve, hogy az 1950-es évek óta minden évtizedben tízszeresével nőtt a szeméttenger mérete. "Olyan adatokkal rendelkezünk, amelyek igenis lehetővé teszik a pontos becsléseket, és nincs szükség túlzó találgatásokra" - tette hozzá White.A szakember szerint bár a szeméttenger veszélyt jelent a tengeri madarakra és a halakra nézve, valamint mérgező lehet néhány vízi élőlény számára, ugyanakkor elnyelni is képes másfajta toxikus anyagokat, mivel egyes organizmusok kifejezetten az aprócska műanyaghulladékokon tenyésznek. Végérvényesen megszabadulni a szeméttengertől túlságosan költséges vállalkozás lenne, és veszélyeztetné az óceán törékeny élővilágát is. Most a legfontosabb feladatunk annak a megakadályozása, hogy még több műanyaghulladék kerüljön bele az óceánokba - figyelmeztetett a szakember.
Forrás: greenfo.hu
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven