Létezik, de nem olyan hatalmas

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-01-07 10:14:34

A szakember szerint a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt néven elhíresült jelenséggel kapcsolatos egyik legnagyobb tévhit, hogy nagyjából kétszer akkora, mint Texas amerikai szövetségi állam területe.(x)

Mégsem olyan hatalmas a Csendes-óceán Kalifornia és Japán közötti részén örvénylő szeméttenger, mint ahogy azt a szakemberek korábban állították - derült ki egy amerikai tudós által közölt új adatokból.

"Kétségtelen, hogy aggasztó mennyiségű műanyaghulladék halmozódott fel a Föld óceánjaiban, de az ilyen szintű túlzások egyszerűen aláássák a kutatók szavahihetőségébe vetett hitet" - idézett Angelicque White-nak, az Oregoni Állami Egyetem oceanográfiai professzorának új tanulmányából a The Daily Telegraph.

White szerint a szeméttenger nagysága "Texas területének egy százalékánál is kisebb". Az amerikai óceánkutató a korábbi kutatások adatait elemezte, illetve maga is részt vett egy olyan expedícióban, amely a helyszínen vizsgálta a műanyagszemét tömeges jelenlétét a Csendes-óceán vízében.
Woods annak a véleményének adott hangot, hogy nem igazak azok a korábbi állítások sem, miszerint az óceánban több műanyag úszkál, mint plankton, illetve, hogy az 1950-es évek óta minden évtizedben tízszeresével nőtt a szeméttenger mérete. "Olyan adatokkal rendelkezünk, amelyek igenis lehetővé teszik a pontos becsléseket, és nincs szükség túlzó találgatásokra" - tette hozzá White.A szakember szerint bár a szeméttenger veszélyt jelent a tengeri madarakra és a halakra nézve, valamint mérgező lehet néhány vízi élőlény számára, ugyanakkor elnyelni is képes másfajta toxikus anyagokat, mivel egyes organizmusok kifejezetten az aprócska műanyaghulladékokon tenyésznek. Végérvényesen megszabadulni a szeméttengertől túlságosan költséges vállalkozás lenne, és veszélyeztetné az óceán törékeny élővilágát is. Most a legfontosabb feladatunk annak a megakadályozása, hogy még több műanyaghulladék kerüljön bele az óceánokba - figyelmeztetett a szakember.
Forrás: greenfo.hu
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven