Hírszerkesztő esete a szelektív gyűjtéssel

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-11-22 08:27:09

Élőben a városból hírszerkesztője Mátyási György vette a fáradságot, és elküldte nekünk esetét a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. Nemcsak a fővárost érintő közlekedésről ad számomra rendkívül érdekes híreket, és minderről számot is ad blogjában, hanem szívügye a környezetvédelem is.(x)

A XV. Kerületben, Rákospalotán egy 31 lakásos társasházban lakom. Évente körülbelül 600 ezer forintot fizet a társasház. Ez nem kevés költség, így pár lakó felvetette, hogy gyűjtsük szelektíven a szemetet.

Erről egy vita alakult ki, hogy hogyan is oldjuk ezt meg. Mivel egy társasházban vannak olyanok, akik nem igazán foglalkoznak semmivel, így az a megoldás nem működött volna, hogy külön kukákat rendeljünk az FKF-től. Mert azt tudni kell, hogy ilyen esetben, ha egy műanyagflakonos kukába például papír kerül, akkor a kukások azt nem viszik el. Mivel olyan nem jelentkezett a lakók közül, aki rendszeresen átvizsgálta volna a kukákat – érthető módon miért nézegesse más szemetét? -, így végül az én ötletem mellett döntöttünk.

Mindenki önkéntes alapon szelektíven gyűjti a szemetet, majd a közelben lévő (Árpád úti felüljáró alatt) szelektív hulladékgyűjtő szigethez viszi el.

Hogy mennyire vált be? Szeptember óta gyűjtjük így a szemetet. Az eddig használt kilenc kukából egyet már visszaadtunk, és talán még egyet vissza tudunk adni. Ez ha úgy veszem egyik részről siker, másik részről nem.

Mivel nekem a fele szemét megy a szelektívbe, így elvileg, ha mindenki válogatná a hulladékát, akkor elég lenne 4-5 kuka is.

Természetesen a kukákban most is vannak kartondobozok, dobozos tej- és üdítős dobozok, műanyag flakonok. Természetesen (?) mindegyik eredeti formátumban, mivel néhányan még arra sem hajlandók, hogy legalább összenyomják, vagy hajtsák a dobozokat.
Ezeket a lakókat valószínűleg az sem hatotta meg, hogy ezzel a kuka visszaadással a ház pénzt tud megspórolni, amit más – a ház csinosítására tudnánk használni, vagy esetleg jövőre nem kellene emelni a közös költségen.

De úgy gondolom, hogy ez a mikroközösség pontosan mutatja a hazai állapotokat is.
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven