Italos kartondobozok dobogós helyet érdemelnek!

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-11-07 17:34:50

Amikor újrahasznosíthatóságról van szó, az üveggel és a PET palackokkal való összehasonlításban az italos kartondobozok dobogós helyet érdemelnek, hiszen anyaguk 75%-ban jó minőségű papír.(x)

Egyszerű papírgyári újrahasznosítás után papír törlőkendő, újságpapír, füzet, tojástartó doboz vagy akár könyv is készülhet. Gyártásukhoz hasonlóan, az italos kartondobozok kisebb CO2 kibocsátás mellett hasznosíthatók újra, mint a PET vagy az üveg palackok.


Ahhoz, hogy kedvenc élelmiszerünket haza tudjuk vinni, csomagolás szükséges, de csomagolást valamilyen alapanyagból elő kell állítani. Nem árt, ha tudjuk, hogy ha a tejet vagy gyümölcslevet – kőolajból készülő - PET palackba csomagolva vesszük meg, akkor döntésünkkel a Földön korlátozott mennyiségben előforduló fosszilis erőforrásokat részesítjük előnyben. És, habár „olajat nem öntöttünk a tűzre”, de mégis véges, ráadásul az üvegházhatást kiváltó erőforrásból használtunk el egy keveset. Ha az üvegcsomagolást választjuk, akkor egy nagy fajlagos energia befektetést igénylő csomagolóanyag használata mellett döntünk. A fenntartható módon előállítható csomagolásért persze nem kell a szomszéd bolygóra utazni, hiszen, a műanyaggal és az üveggel szemben az italos kartondobozok például 75%-ban papírból, azaz fából készülnek, a környezettudatos erdőgazdaságok pedig minden kivágott fa után két facsemetét ültetnek.
Műanyag, alumínium, üveg vagy kartondoboz?
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven