Mit kell tudni a papír szelektív gyűjtéséről?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-11-09 00:43:17

A papírt már több mint kétezer éve ismeri,készíti és alkalmazza az emberiség. Fõ alapanyaga a növényi rost, amelyet fából, gabonafélék szárából, egyes országokban bambusznádból nyernek. A papírkészítés titkát több mint fél évezreden át õrizték a kínaiak, míg egy buddhista szerzetes megszököttaz országból és Koreában letelepedve elárulta a titkot.(x)

Innen jutott el Japánba, majd a VII. században Indiába. Az arabok a VIII. században ismerték meg a papírkészítés tudományát a kínaiaktól, Egyiptomban pedig 900 körül honosodott meg.
A papírgyártás elsõ szakaszában a fát rostjaira bontják. A beáztatott, majd lehántolt fából nyerik ki a rostokat, amelyet tisztítás, fehérítés és sûrítés után rövid használati idejû papírok alapanyagaként használnak (pl. újságpapír). A gépi papírgyártást a felöntéses technika alapozta meg. A síkszitás papírgyártó gép már nem merítette, hanem a szitára felülrõl öntötte a papírpépet, így vég nélküli papírt volt képes gyártani. Tudjuk, hogy a papír legnagyobb része fából készül és ugyanakkor a fa, az erdõ Földünk tüdeje!
 
ősi pergamen


 
MIRE HASZNÁLJUK A PAPÍRT?
Nagyon sokáig fõként írásos tárgyi és történelmi emlékek megörökítésére használták, de ma már fontos szerepet játszik az élet más területein is. Gondoljunk csak a csomagolóanyagok széles skálájára, az írott és nyomdai anyagok számtalan különbözõ formájára vagy akár fizetõeszközeinkre. A világ közel 9 milliárd lakója fejenként 50 kg papírt használ el évente. Ez a szám az iparilag fejlett országok közül az USA-ban 340 kg/fõ/év az EU-ban 170 kg/fõ/év, míg az iparilag fejletlen afrikai országok 1-2 kg/fõ/év érték átlagából adódik. Az elfogyasztott papírmennyiségnek  világviszonylatban mintegy 60-70%-a válik másodlagos nyersanyaggá, azaz kerül hasznosításra.

 
papír hasznosítása

HOGYAN GYÛJTSÜK A PAPÍRT?
A papírhulladékot csak akkor tudják újra feldolgozni, ha az nem szennyezett. Ezért a gyûjtõedényekbe nem szabad bedobni a zsíros, olajos, étellel érintkezõ papírt. A szelektív hulladékok közé tehetjük a feleslegessé vált újságokat és szórólapokat, a régi
telefonkönyveket, a tiszta papírzacskókat, tojástartót, csomagolópapírokat. Ügyelni kell arra, hogy a szelektív papírgyûjtõbe ne kerüljön fóliázott vagy más mûanyaggal vagy fémmel kevert papír!!! Kivétel ez alól az italoskarton- doboz; van olyan város, ahol a papírok között gyûjtik. Zsákos, vagy más néven házhoz menõ gyûjtés esetében a papír csomagolási hulladék a száraz hulladékok között gyûjtendõ.
 
Papírgyűjtő kuka

MI LESZ A SZELEKTÍVEN BEGYÛJTÖTT PAPÍRRAL?
A hulladékválogatóban elõször szétválogatják, majd bálázzák a különbözõ fajtájú (pl. kartonpapír, újságpapír, papír csomagolások) papírokat. A bálákat vízzel keverve pépesítik, majd a papírgyártás hagyományos folyamatain keresztül félkész papírterméket (óriási papírtekercsek) állítanak elõ. Ebbõl utána különbözõ termékek készülhetnek, pl. csomagolópapír, vécépapír, füzet, papírtáska, zsák stb.

újrahasznosított papírújrahasznosított papírtáskapapírtörölkötő


TUDTa ÖN, HOGY...

• ... a használt papírból készült „újrapapír” gyártásához feleannyi energiára és negyedannyi vízre van szükség, mint a fából készült új papíréhoz?
• ... Kr. u. 105-ben Caj-lun, a kínai  császár egyik minisztere készített  elõször papírt?
• ... Magyarországon 1520 körül jelentek meg az elsõ papírmalmok?

 
szelektív kukák

Forrás: ökopannon.hu, wikipédia
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven