Mit kell tudni a műanyag szelektív gyűjtéséről?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-11-10 00:41:38

A műanyag szerves óriásmolekula,amelyet szintetikus úton, vagy természetes óriásmolekulák átalakításával állítanak elõ, a gyártás nyersanyagigényét kõolajból fedezik. A szintetikus eljárás során kismolekulájú vegyületekbõl (monomerekbõl) nagy molekulájú vegyületet, úgynevezett polimert alakítanak ki.(x)

A természetes alapú mûanyagokat a természetben található óriásmolekulák (fehérjék, cellulóz) átalakításával hozzák létre. A történettudomány szerint Leonardo da Vinci évszázadokkal a bakelit felfedezése elõtt rájött a mûanyag-gyártás alapelveire. A ma ismert mûanyagok kifejlesztése 1862-ben indult meg.

 
pvc molekula

Ekkor dolgozta ki Alexander Parkes angol vegyész az elsõ, róla parkezinnek elnevezett mûanyagot. A mûanyagelõállítás továbbfejlõdésének a kulcsa Herman Standiger német vegyész kutatásaiban volt, melyben leírta, hogyan alkotnak a molekulák nemegyszer több százezernyi atomból álló láncokat. Munkája nyomán indult fejlõdésnek a mûanyagipar.
Az 1920-as évek közepétõl Magyarországon is megkezdõdött a mûanyag termékek gyártása. A mûanyagok felhasználásának rohamos növekedése megsokszorozta a civilizált társadalmak termelési és fogyasztási lehetõségeit.

 
MIRE HASZNÁLJUK A KÜLÖNBÖZÕ MÛANYAGTÍPUSOKAT?

műanyag

Polietilén (PE): palackok, tartályok, vegyszeres flakonok, konyhai edények, háztartási gépek bevonata, dobozok, kupakok, zacskók.
Polisztirol (PS): élelmiszeres dobozok,
vegyszeres dobozok, világítótestek burája, kisgépek és elektromos berendezések burkolata, elektromos alkatrészek, gyerekjátékok, hab- és szigetelõanyagok. Polipropilén (PP): flakonok, élelmiszeres zacskók, dobozok.
Polietilén-tereftalát (PET): üdítõs palackok és flakonok
Polivinil-klorid (PVC):
Kemény PVC: vízvezetékek, csõszerelvények, flakonok, tartályok, elektromos szigetelõ dobozok, rudak, lemezek, nyomógombok, gépalkatrészek.
Lágyított PVC: elektromos kábelek szigetelõ bevonata, mûanyag ruházatok, mûbõrök, padlóburkolat, egyes gyermekjátékok, csomagoló fólia.

A mûanyag felhasználási területei százalékos megoszlásban:

Csomagolások: 39%
Építőiapar felhasználás 23%
Háztartási cikkek 8%
Egyéb felhasználás 30%


HOGYAN GYŰJTSÜK A MŰANYAGOT?

A különbözõ mûanyagfajtákat ugyanabba a gyûjtõedénybe dobhatjuk, mert a  feldolgozás elõtt szétválogatják ezeket.  Ügyelnünk kell arra, hogy az üdítõs palackok, a kozmetikai termékek flakonjai, a tejfölös dobozok tisztán, kiöblítve kerüljenek a szelektív gyûjtõhelyre. A palackokról mindig csavarjuk le a kupakot, a palackot tapossuk laposra,
így könnyebb a szállítása és a hasznosítása!

Tapossa laposra!

szelektív gyűjtők

 
MI LESZ A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT MŰANYAGBÓL?

A gyûjtõszigetekrõl elszállított mûanyagot  típusonként szétválogatják, tömörítik és bálázzák. A bálákat a hasznosítás/feldolgozás helyén aprítják, majd megtisztítják a különbözõ szennyezõdésektõl (papír, ragasztó, homok, élelmiszer/ital maradék stb.).
Olvasztás után a mûanyagdarabkákat granulálják, azaz egyenletes szemcsékké alakítják. Az így nyert félkész termékbõl különbözõ mûanyag tárgyakat készítenek: fóliát, mûanyag palackokat, flakonokat, virágládákat, csöveket, ládákat, de akár polár pulóvert is.
 
pl.: vállfa
vállfa

DVD tok
dvd tok
rendszámtábla tartó

rendszámtábla tartó

polár pulóver

polár pulóver
 

TUDTA ÖN, HOGY…?

• ... a csak a hõre lágyuló mûanyagokat (pl. PET palackok, mûanyag flakonok) lehet hasznosítani, a hõre keményedõket nem?

• ... 27 PET palack anyaga szükséges egy polárpulóver elõállításához?

• ... a másodnyersanyagból elõállított mûanyag gyártásához hétszer kevesebb energiára van szükség?

Forrás: ökopannon.hu, wikipédia
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven