Mit kell tudni a műanyag szelektív gyűjtéséről?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-11-10 00:41:38

A műanyag szerves óriásmolekula,amelyet szintetikus úton, vagy természetes óriásmolekulák átalakításával állítanak elõ, a gyártás nyersanyagigényét kõolajból fedezik. A szintetikus eljárás során kismolekulájú vegyületekbõl (monomerekbõl) nagy molekulájú vegyületet, úgynevezett polimert alakítanak ki.(x)

A természetes alapú mûanyagokat a természetben található óriásmolekulák (fehérjék, cellulóz) átalakításával hozzák létre. A történettudomány szerint Leonardo da Vinci évszázadokkal a bakelit felfedezése elõtt rájött a mûanyag-gyártás alapelveire. A ma ismert mûanyagok kifejlesztése 1862-ben indult meg.

 
pvc molekula

Ekkor dolgozta ki Alexander Parkes angol vegyész az elsõ, róla parkezinnek elnevezett mûanyagot. A mûanyagelõállítás továbbfejlõdésének a kulcsa Herman Standiger német vegyész kutatásaiban volt, melyben leírta, hogyan alkotnak a molekulák nemegyszer több százezernyi atomból álló láncokat. Munkája nyomán indult fejlõdésnek a mûanyagipar.
Az 1920-as évek közepétõl Magyarországon is megkezdõdött a mûanyag termékek gyártása. A mûanyagok felhasználásának rohamos növekedése megsokszorozta a civilizált társadalmak termelési és fogyasztási lehetõségeit.

 
MIRE HASZNÁLJUK A KÜLÖNBÖZÕ MÛANYAGTÍPUSOKAT?

műanyag

Polietilén (PE): palackok, tartályok, vegyszeres flakonok, konyhai edények, háztartási gépek bevonata, dobozok, kupakok, zacskók.
Polisztirol (PS): élelmiszeres dobozok,
vegyszeres dobozok, világítótestek burája, kisgépek és elektromos berendezések burkolata, elektromos alkatrészek, gyerekjátékok, hab- és szigetelõanyagok. Polipropilén (PP): flakonok, élelmiszeres zacskók, dobozok.
Polietilén-tereftalát (PET): üdítõs palackok és flakonok
Polivinil-klorid (PVC):
Kemény PVC: vízvezetékek, csõszerelvények, flakonok, tartályok, elektromos szigetelõ dobozok, rudak, lemezek, nyomógombok, gépalkatrészek.
Lágyított PVC: elektromos kábelek szigetelõ bevonata, mûanyag ruházatok, mûbõrök, padlóburkolat, egyes gyermekjátékok, csomagoló fólia.

A mûanyag felhasználási területei százalékos megoszlásban:

Csomagolások: 39%
Építőiapar felhasználás 23%
Háztartási cikkek 8%
Egyéb felhasználás 30%


HOGYAN GYŰJTSÜK A MŰANYAGOT?

A különbözõ mûanyagfajtákat ugyanabba a gyûjtõedénybe dobhatjuk, mert a  feldolgozás elõtt szétválogatják ezeket.  Ügyelnünk kell arra, hogy az üdítõs palackok, a kozmetikai termékek flakonjai, a tejfölös dobozok tisztán, kiöblítve kerüljenek a szelektív gyûjtõhelyre. A palackokról mindig csavarjuk le a kupakot, a palackot tapossuk laposra,
így könnyebb a szállítása és a hasznosítása!

Tapossa laposra!

szelektív gyűjtők

 
MI LESZ A SZELEKTÍVEN GYŰJTÖTT MŰANYAGBÓL?

A gyûjtõszigetekrõl elszállított mûanyagot  típusonként szétválogatják, tömörítik és bálázzák. A bálákat a hasznosítás/feldolgozás helyén aprítják, majd megtisztítják a különbözõ szennyezõdésektõl (papír, ragasztó, homok, élelmiszer/ital maradék stb.).
Olvasztás után a mûanyagdarabkákat granulálják, azaz egyenletes szemcsékké alakítják. Az így nyert félkész termékbõl különbözõ mûanyag tárgyakat készítenek: fóliát, mûanyag palackokat, flakonokat, virágládákat, csöveket, ládákat, de akár polár pulóvert is.
 
pl.: vállfa
vállfa

DVD tok
dvd tok
rendszámtábla tartó

rendszámtábla tartó

polár pulóver

polár pulóver
 

TUDTA ÖN, HOGY…?

• ... a csak a hõre lágyuló mûanyagokat (pl. PET palackok, mûanyag flakonok) lehet hasznosítani, a hõre keményedõket nem?

• ... 27 PET palack anyaga szükséges egy polárpulóver elõállításához?

• ... a másodnyersanyagból elõállított mûanyag gyártásához hétszer kevesebb energiára van szükség?

Forrás: ökopannon.hu, wikipédia
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven