Szelektív hulladékgyűjtés kommunikációs tapasztalatai

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-11-05 00:45:08

Külföldi tapasztalatok sora igazolja, hogy a szelektív hulladékgyűjtést csak alaposan, gondosan előkészített és megfelelően szervezett, a lakosság együttműködéséével lehet eredményesen megvalósítani.(x)

A szelektív gyűjtés kialakításánál alapelv, hogy csak ott célszerű bevezetni, ahol már van szervezett hulladékgyűjtés és rendelkezésre állnak a gyűjtés-szálíítás eszközei. A tapasztalatok azt mutatják a szelektív gyűjtősziget, mint egyedüli megoldás hosszú távon nem tartható. Több információ kell a lakosok számára, akár táblákon keresztül, is mit lehet belerakni a tartályokba és mit nem!
 
illegális szemétlerakó a szelektív hulladékgyűjtő szigetnél

Felhívni a lakosok figyelmét arra a tényre, ne használják a területet lomtalanításra. Akár szórólapokon keresztül is figyelmeztesse a helyi önkormányzat a lakosságot, hogy büntetést von maga után a szigetre lerakott veszélyes, de akár a megunt tárgyak lerakása is.  Az áruház láncok pénzt adnak a hozzájuk bevitt PET palackok és aludobozok után, és mindez befolyásolja, hogy úgy néznek ki a gyűjtőszigetek, mint ahogy ezt mindenki látja......

A gyüjtőszigetek kialakítását jószándék vezérelte. Ne vessünk rá követ. Nem ebben van a hiba. Szükségszerű a szelektív szigetek körül az illegális hulladéklerakást megszüntetni.

Milyen módon? Tájékoztatás a szelektív gyűjtésről, még mindig gyerekcipőben jár.  A helyi adottságokhoz illeszkedve célszerű lenne kombinálni a:
  • hulladékudvarokat,
  • gyűjtőszigeteket
  • házhoz menő szelektív gyűjtés összehangolásást.
Nézzenek meg végül egy videót, amit egy budaörsi olvasónk készített és nem egyedeülálló a maga nemében:

 
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven