Mosogatás és ami benne van...

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-03-31 13:19:47

Magyarországon tíz évvel ezelőtt minden 100 háztartásból egy rendelkezett mosogatógéppel. 2005-re ez az arány 6%-ra változott. A mai világban az egyik legfontosabb érvelés a mosogatógépek mellett, hogy energiát és vizet takaríthatunk meg a használatukkal.(x)

Annak ellenére, hogy ma már egyre többen döntenek amellett, hogy beruháznak egy mosogatógépbe, még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, nem éri meg ilyen masinát vásárolni. Elsősorban az ő figyelmükbe szeretnénk ajánlani ezt a vallomást.
Ha ennél egy kicsit tudományosabban szeretném megközelíteni a kérdést és érveket felhozni amellett, hogy miért éri meg a kézi mosogatást gépire váltani, akkor az alábbi tényezőket és információkat tartanám a legmeggyőzőbbnek:

Idő
Egyes felmérések szerint heti 5-6 kézi mosogatás feltételezve, ha ehelyett mosogatógépet használunk, évente közel 250 óra szabadidőt nyerhetünk (egyes felmérések szerint mosogatógép használata nélkül 12 hónapot, azaz egy teljes évet veszítünk az életünkből, ennyi időt töltünk ugyanis kézi mosogatással[1]). Olvastam olyan cikket az interneten, mely addig merészkedett, hogy kimondta, tíz házassági tanácsadóból kilenc a mosogatógépet ajánlaná a problémák megoldására, tekintettel arra, hogy ezt az évi 250 órát a családunktól vesszük el, s ez végeredményben a konfliktusok eredendője. Véleményem szerint ilyen csodákra a tudomány mai állása szerint még nem képes ez a háztartási készülék, de ez persze egyáltalán nem von le az érdemeiből, hiszen nyilván senki sem szorul ötletre azzal kapcsolatban, hogy ezt az időt milyen más tevékenységre fordítsa a mosogatás helyett.

Környezetvédelem és megtakarítás
A mai világban az egyik legfontosabb érvelés a mosogatógépek mellett, hogy energiát és vizet takaríthatunk meg a használatukkal. Ha például naponta egy teljes edénykészletet mosogatógéppel elmosogatunk, ezzel egy év alatt kb. 500 kWh villamos energiát és 10.000 liter vizet[2] takaríthatunk meg ahhoz képest, ha mindezt kézzel kellene elmosogatnunk. De ha csak évi 220 mosogatással kalkulálunk, alkalmanként egy órával számolva, akkor is 320 kWh energiát és 5700 liter vizet nyerünk[3].
A vízmegtakarítás különösen akkor jelentős, ha folyó víznél történő mosogatással vetjük össze. A mai modern mosogatógépek mindössze 10-18 liter vizet használnak fel 12 teríték elmosogatásához, ami jelentősen kevesebb, mint egy 40-50 perces kézi mosogatásnál felhasznált vízmennyiség.

 
 
Néhány praktikus tanács a mosogatógépek használatához
 
  • A nagyon szennyes tányérokat és edényeket célszerű egy kicsit folyó víz alatt leöblíteni, főleg akkor, ha nem indítjuk be azonnal a mosogatógépet. Így garantáltan teljesen tiszták lesznek a betett dolgok.
  • A bepakolásnál figyeljünk arra, hogy minden oldalról érhesse víz a tárgyakat (pl. ne tegyünk egy tányérrekeszbe két tányért).
  • Mindig győződjünk meg arról, hogy a forgókarok akadálymentesen tudnak-e mozogni, nem akadnak-e meg egy-egy nagyobb méretű tányérban vagy edényben.
  • A poharakat mindig szájjal lefelé helyezzük el a kosárban, mert így elkerülhetjük, hogy a mosogatás végén a koszos mosogatóvíz a pohárban maradjon (ez az edényekre is érvényes).
  • Mindig ellenőrizzük, hogy van-e elég só a mosogatógépben.
  • Rendszeresen futtassunk le tisztítóprogramot, hisz a mosogatógépnek is szüksége van a karbantartásra.

Forrás:
www.cecedhu.huGyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven