Amit a hűtésről, fagyasztásról tudni kell

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-04-08 10:00:35

Hűtő és fagyasztógépet hosszabb távra vásárolunk. Kevesen vannak azok a vásárlók akik tudják, hogy az energiafelhasználás nagyobb részét ezek a gépek üzemeltetése adja.(x)

Lehet, hogy a jobb kategóriás készülék többe kerül, de vajon ha tudatosan hosszú távra tervezzük a készülék használatát, nem éri-e meg jobban ilyen, kisebb energiafelhasználással működő masina választása? A válasz igen, megéri. Ugyanis tudni kell azt, hogy egy átlagos A kategóriás készülékhez képest a B kategóriás hűtőgép 30%-kal, a C kategóriás pedig 65%-kal több energiát használ fel. 

És ha úgy döntünk, hogy új gépet vásárolunk a régit semmiképp ne dobjuk ki az utcára,
ne felejtsük el, hogy a kereskedők kötelesek tőlünk visszavenni a régit. Így gondoskodhatunk arról, hogy a jó öreg készülék szakszerű és környezetkímélő módon kerül majd lebontásra.

Tippek, trükkök: semmibe sem kerül...

...hűtőszekrényét jól elhelyezni: soha ne tegyük hőforrás – tűzhely vagy fűtőtest – közelébe, lehetőleg lakásunk leghűvösebb részében keressünk neki helyet. A fal és a gép hátsó, hőleadó rácsa között legalább egy tenyérnyi rés legyen. A gép felett is hagyjunk legalább ennyi rést, hogy a meleg szabadon távozhasson!

...megvárni, míg a forró étel lehűl, és csak akkor betenni a hűtőbe. Így kevesebb energiát igényel a lehűtése és a forró étel párája sem okoz jegesedést.
...a fagyasztóból az ételt előbb a hűtőbe áttenni. A felengedő étel hűti környezetét, így energiát takarít meg!

...megfelelő hőmérsékletet tartani hűtőnkben. Ne hűtsük túl a készüléket. Filléres befektetés, de nagyon hasznos egy hűtőszekrény hőmérő beszerzése. Általában elegendő élelmiszereink számára, ha a hűtőszekrényben +5 °C-ot tartunk. Ha csak két fokkal hidegebb hűtőnk, már kb. 5 000 forinttal nő az éves villanyszámlánk!

...ügyelni arra, hogy a hűtőgép hátsó, hőleadó rácsa szabadon szellőzzön és tiszta legyen. A lerakodó port legalább félévente töröljük le!
...ellenőrizni, nem jegesedett-e el a hűtőszekrény? A jégréteg rontja a gép hatásfokát és növeli fogyasztását!

Ha például 2 cm vastag jégréteg rakódott le a mélyhűtő fiókban, akár évi 3 000 Ft-tal többet fogyaszt! Olvasszuk rendszeresen a jégréteget!

...lehetőleg egyszerre kivenni a hűtőből azt, amire szükségünk van – kerülve az ajtó fölösleges nyitogatását. Ugyanis minden ajtónyitáskor meleg levegő tódul a hűtőbe, amit le kell hűteni.

...letörölni a vizet az élelmiszerről fagyasztás előtt. A fagyasztásra szánt élelmiszereknek legyen minimális a víztartalma. 1 kg víz lefagyasztása többször annyi energiát igényel, mint 1 kg száraz anyagé.

...ügyes csomagolással elkerülni, hogy a fagyasztóban sokat kelljen keresgélni. Így a hűtőgép ajtaja rövidebb ideig van nyitva.

...ellenőrizni, hogy jól záródik-e a hűtőszekrény ajtaja. Ha egy papírdarabkára rácsukjuk az ajtót és az szoros, nem csúszik ki, jó a zárás. Ellenkező esetben az az olcsóbb, ha kicseréljük a szigetelőcsíkot.

...pincében, veremben, kamrában tárolni a zöldségféléket, gyümölcsöket – ez egyáltalán nem fogyaszt energiát...

...és mégis sokat spórolhat a konyhában!

Hová vigye? 

Forrás: CeCehu.hu
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven