Amit a hűtésről, fagyasztásról tudni kell

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-04-08 10:00:35

Hűtő és fagyasztógépet hosszabb távra vásárolunk. Kevesen vannak azok a vásárlók akik tudják, hogy az energiafelhasználás nagyobb részét ezek a gépek üzemeltetése adja.(x)

Lehet, hogy a jobb kategóriás készülék többe kerül, de vajon ha tudatosan hosszú távra tervezzük a készülék használatát, nem éri-e meg jobban ilyen, kisebb energiafelhasználással működő masina választása? A válasz igen, megéri. Ugyanis tudni kell azt, hogy egy átlagos A kategóriás készülékhez képest a B kategóriás hűtőgép 30%-kal, a C kategóriás pedig 65%-kal több energiát használ fel. 

És ha úgy döntünk, hogy új gépet vásárolunk a régit semmiképp ne dobjuk ki az utcára,
ne felejtsük el, hogy a kereskedők kötelesek tőlünk visszavenni a régit. Így gondoskodhatunk arról, hogy a jó öreg készülék szakszerű és környezetkímélő módon kerül majd lebontásra.

Tippek, trükkök: semmibe sem kerül...

...hűtőszekrényét jól elhelyezni: soha ne tegyük hőforrás – tűzhely vagy fűtőtest – közelébe, lehetőleg lakásunk leghűvösebb részében keressünk neki helyet. A fal és a gép hátsó, hőleadó rácsa között legalább egy tenyérnyi rés legyen. A gép felett is hagyjunk legalább ennyi rést, hogy a meleg szabadon távozhasson!

...megvárni, míg a forró étel lehűl, és csak akkor betenni a hűtőbe. Így kevesebb energiát igényel a lehűtése és a forró étel párája sem okoz jegesedést.
...a fagyasztóból az ételt előbb a hűtőbe áttenni. A felengedő étel hűti környezetét, így energiát takarít meg!

...megfelelő hőmérsékletet tartani hűtőnkben. Ne hűtsük túl a készüléket. Filléres befektetés, de nagyon hasznos egy hűtőszekrény hőmérő beszerzése. Általában elegendő élelmiszereink számára, ha a hűtőszekrényben +5 °C-ot tartunk. Ha csak két fokkal hidegebb hűtőnk, már kb. 5 000 forinttal nő az éves villanyszámlánk!

...ügyelni arra, hogy a hűtőgép hátsó, hőleadó rácsa szabadon szellőzzön és tiszta legyen. A lerakodó port legalább félévente töröljük le!
...ellenőrizni, nem jegesedett-e el a hűtőszekrény? A jégréteg rontja a gép hatásfokát és növeli fogyasztását!

Ha például 2 cm vastag jégréteg rakódott le a mélyhűtő fiókban, akár évi 3 000 Ft-tal többet fogyaszt! Olvasszuk rendszeresen a jégréteget!

...lehetőleg egyszerre kivenni a hűtőből azt, amire szükségünk van – kerülve az ajtó fölösleges nyitogatását. Ugyanis minden ajtónyitáskor meleg levegő tódul a hűtőbe, amit le kell hűteni.

...letörölni a vizet az élelmiszerről fagyasztás előtt. A fagyasztásra szánt élelmiszereknek legyen minimális a víztartalma. 1 kg víz lefagyasztása többször annyi energiát igényel, mint 1 kg száraz anyagé.

...ügyes csomagolással elkerülni, hogy a fagyasztóban sokat kelljen keresgélni. Így a hűtőgép ajtaja rövidebb ideig van nyitva.

...ellenőrizni, hogy jól záródik-e a hűtőszekrény ajtaja. Ha egy papírdarabkára rácsukjuk az ajtót és az szoros, nem csúszik ki, jó a zárás. Ellenkező esetben az az olcsóbb, ha kicseréljük a szigetelőcsíkot.

...pincében, veremben, kamrában tárolni a zöldségféléket, gyümölcsöket – ez egyáltalán nem fogyaszt energiát...

...és mégis sokat spórolhat a konyhában!

Hová vigye? 

Forrás: CeCehu.hu
 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven