Már a PET palackokat is lopják!

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-08-19 00:28:23

Az utcára kitett zsák egyáltalán nem szabad préda, annak ellenére, hogy hulladék van benne. Az önkormányzat rendelete ugyanis kimondja, hogy a feliratos nejlonzsák a benne lévő hulladékkal együtt a Zala-Depo tulajdona. A hulladék begyűjtése ráadásul csak engedély birtokában végezhető.(x)


Másrészről érthető, hogy a PET-palack kurrens áru lett, az egyik multinacionális kereskedelmi lánc ugyanis öt forintot ad darabjáért. Így is jól jár az átvételével, mert a lakosságtól beszedett palackok után termékdíjat igényelhet vissza, s bevételre tesz szert a pillepalackok továbbértékesítéséből is, világított rá Bali József, a hulladékgazdálkodással foglalkozó Zalaispa Zrt. vezérigazgatója. Véleménye szerint jogszabályi szinten kellene rendezni ezt a kérdést, mert nem járja, hogy miközben az önkormányzati cég házhoz menő rendszert épít ki és működtet, a legértékesebb, vagyis legalaposabban különválogatott és legtisztább nyersanyagot elorozzák előle.

A pillepalack-lopásnak a lakosság is kárát látja, magyarázta Horváth Zsolt, a Zala Depo hulladékgazdálkodási vezetője, mert minél több a szelektív hulladék, annál gazdaságosabb a begyűjtése, s az ágazat eredményessége kihat a lakossági szemétdíjakra is.
Sokan vannak azonban, akik nem várnak arra, hogy nyereségessé váljon a szelektív gyűjtés. Inkább úgy döntenek, pénzzé teszik a pillepalackot, nem adják oda a közszolgáltató cégnek. Ezt megtehetik, amennyiben a saját szemetükről van szó, de másét, például a zsákokba gyűjtöttet nem szabadna elvinniük. A Zala-Depo Kft. kéri, jelezze, aki információval rendelkezik a tolvajokról.
További információ:  zalaihirlap.hu
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven