Már a PET palackokat is lopják!

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-08-19 00:28:23

Az utcára kitett zsák egyáltalán nem szabad préda, annak ellenére, hogy hulladék van benne. Az önkormányzat rendelete ugyanis kimondja, hogy a feliratos nejlonzsák a benne lévő hulladékkal együtt a Zala-Depo tulajdona. A hulladék begyűjtése ráadásul csak engedély birtokában végezhető.(x)


Másrészről érthető, hogy a PET-palack kurrens áru lett, az egyik multinacionális kereskedelmi lánc ugyanis öt forintot ad darabjáért. Így is jól jár az átvételével, mert a lakosságtól beszedett palackok után termékdíjat igényelhet vissza, s bevételre tesz szert a pillepalackok továbbértékesítéséből is, világított rá Bali József, a hulladékgazdálkodással foglalkozó Zalaispa Zrt. vezérigazgatója. Véleménye szerint jogszabályi szinten kellene rendezni ezt a kérdést, mert nem járja, hogy miközben az önkormányzati cég házhoz menő rendszert épít ki és működtet, a legértékesebb, vagyis legalaposabban különválogatott és legtisztább nyersanyagot elorozzák előle.

A pillepalack-lopásnak a lakosság is kárát látja, magyarázta Horváth Zsolt, a Zala Depo hulladékgazdálkodási vezetője, mert minél több a szelektív hulladék, annál gazdaságosabb a begyűjtése, s az ágazat eredményessége kihat a lakossági szemétdíjakra is.
Sokan vannak azonban, akik nem várnak arra, hogy nyereségessé váljon a szelektív gyűjtés. Inkább úgy döntenek, pénzzé teszik a pillepalackot, nem adják oda a közszolgáltató cégnek. Ezt megtehetik, amennyiben a saját szemetükről van szó, de másét, például a zsákokba gyűjtöttet nem szabadna elvinniük. A Zala-Depo Kft. kéri, jelezze, aki információval rendelkezik a tolvajokról.
További információ:  zalaihirlap.hu
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven