Fújt fólia

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-08-04 00:32:02

A folpackról, mint csomagolóanyagról olvashattak cikket olvasóink. Ebben leírtuk, hogy lágyítókat tartalmaznak, mely kioldva mérgező lehet.(x)

Naponta sok levelet kapunk, nagyon örülünk minden visszajelzésnek olvasóinktól. Így történt ez a napokban is. Egy magyar fóliagyártás tulajdonosa írt, és mi közzétesszük az e területen végzett fejlsztésüket, ami mint írja világviszonylatban is jelentős.
 
Tökéletes fólia akkor gyártható, ha minden paraméterét tekintve (vastagság, hőmérséklet, anyagszerkezet, sebesség a kerület mentén…) homogén anyag lép ki a szerszám állandó méretű résén egy intenzív és egyenletes hűtéssel rendelkező térbe.A fólia gyártására leginkább elterjedt és széles körben preferált eljárás a fólia fúvás. A leggyakrabban alkalmazott fólia fúvó gépek segítségével általában ±15–20% tűréssel tudunk fóliát gyártani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy elméletileg 20 mikronos fólia gyakorlatilag 16 és 24 mikron közötti vastagságú. A leggyengébb láncszem hasonlatnak megfelelően, ez a fólia csak a 16 mikronos keresztmetszetnek megfelelő teherbírású, vagyis a teherbírása megegyezik egy olyan fóliáéval, amely mindenhol 16 mikron vastagságú. Ezzel a technológiával gyártott fólia rengeteg anyagtöbbletet tartalmaz, mely egy pontosabb gyártási eljárással kiküszöbölhető és a fóliánk teherbírása nem csökken.
Ezen meggondolások alapján kezdtük el azt a fejlesztő munkát melynek eredménye egy olyan technológia, mely az anyagtöbbletet megszüntetése mellett növeli a fólia teherbírását. Ezen új technológia segítségével a fólia tűrése ±1–2% között tartható, és a fólia szövetszerkezete pedig a teherbírás szempontjából egy kedvezőbb orientáltságú hálós struktúrát képez, melynek következtében a mechanikai mutatók 10–15%-kal növekszenek.
Az új technológia esetén tehát a fenti névlegesen 20 mikronos fólia egy névlegesen 17,5 mikronos fóliával kiváltható. Ha azonban figyelemben vesszük a kedvező szövetszerkezeti változásokat, akkor egy 16 mikronos fólia is tökéletesen helyettesíti a korábbi 20 mikronos fóliát. Az új technológia segítségével tehát körülbelül 25–30% anyagot takaríthatunk meg, s ennek következtében világviszonylatban több millió tonnával kevesebb hulladékkal terheljük a környezetünket. Pelcz Antal ügyvezető igazgató
Forrás: www.drpack.hu 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven