Vajjal, margarinnal is szelektáljunk?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-06-19 00:09:29

A gyártó cégek kötelesek feltüntetni termék transz-zsír összetevőit. A margarint eredetileg pulykák hizlalásához fejlesztették ki. Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket.



(x)

Mit tegyenek? Sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Ez is városi legenda vagy tényleg megtörtént?

A margarint a köznyelv gyakran keveri a vajjal, ám a vaj állati eredetű alapanyagokból készül, míg a margarin növényi olajokból és zsírokból áll. Ez két tényező miatt fontos különbség. Egyrészt a margarinban található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak kedvező élettani hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére, míg a vaj nagyobb arányban telített zsírsavakat tartalmaz, amik károsan hatnak az egészségre.
Másrészt a margarinoknak jellemzően alacsonyabb, 40-60% közötti a zsírtartalmuk, szemben a vajak hagyományosan 80%-os zsírtartalmával. Ezek miatt a nemzetközi és hazai egészségügyi szervezetek a margarint ajánlják kenyérkenéshez, rendszeres fogyasztásra.

Története
A margarin már az 1860-as évek óta fontos szerepet játszik az iparosodott társadalmak diétázási szokásaiban. A termék gondolata azokban az időkben fogalmazódott meg Hippolyte Mège Mouriès francia kutató-kémikus fejében.
A termék gyöngyszerű fénye miatt Mouriès az új terméket margarinnak nevezte el a görög ‘margarites’ szó után, amely gyöngyöt jelent.

Nélkülözhetetlen vitaminok, úgymint A, D és E, aromák, só és tejszármazékok kerülnek hozzá, majd a végső keveréket emulgeálják, pasztörizálják, majd hűtéssel megszilárdítják, mielőtt csomagolják. A gyártás minden szakasza szigorú minőségi ellenőrzés alatt folyik. 1960-as években mutatták be az első csészés margarinokat.
2007-ben a zsírtartalom még tovább csökkent a táplálkozási trendeknek megfelelően. A csészés margarinok zsírtartalma jellemzően 40-60% között van.

Az elmúlt 20 évben egyre több kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a transzzsírsavak rendszeres fogyasztása ugyanúgy növeli a koleszterinszintet, mint a telített zsírsavak, ráadásul csökkenti a vérben a védőkoleszterint, ezáltal fokozza az érelmeszesedés kockázatát.

Vaj
A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. Tejszínből vagy tejfölből készítik, ami eredetileg az aludttej készítésekor gyűlik össze annak felszínén. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.

A köpüléssel történő otthoni vajkészítés a XX. század elejéig Magyarországon a családi gazdaságokban általános volt, mára azonban a gyakorlatot túlnyomórészt kiszorították az ipari eljárással előállított, boltban kapható vajféleségek.

A XX. század végén kutatásokra alapozva megítélése kedvezőtlenebbé vált, felelőssé tették a vér koleszterinszintjének emeléséért, ezért népszerűsége visszaesett.

Fajtái
Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj).
A szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú[1].
A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük.

A vaj a fagyasztást jól bírja, és ezen a módon akár hónapokig is eltartható.
Forrás: wikipedia.hu
 
Hogyan készül? A vaj.



Forrás: youtube.com



 




Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 




 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven