Vajjal, margarinnal is szelektáljunk?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-06-19 00:09:29

A gyártó cégek kötelesek feltüntetni termék transz-zsír összetevőit. A margarint eredetileg pulykák hizlalásához fejlesztették ki. Mikor az a pulykák halálát okozta, az emberek, akik a kutatásra szánt, befektetett pénzüket vissza akarták kapni, összedugták a fejüket.



(x)

Mit tegyenek? Sárgára színezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként. Ez is városi legenda vagy tényleg megtörtént?

A margarint a köznyelv gyakran keveri a vajjal, ám a vaj állati eredetű alapanyagokból készül, míg a margarin növényi olajokból és zsírokból áll. Ez két tényező miatt fontos különbség. Egyrészt a margarinban található egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak kedvező élettani hatással vannak a szív- és érrendszer egészségére, míg a vaj nagyobb arányban telített zsírsavakat tartalmaz, amik károsan hatnak az egészségre.
Másrészt a margarinoknak jellemzően alacsonyabb, 40-60% közötti a zsírtartalmuk, szemben a vajak hagyományosan 80%-os zsírtartalmával. Ezek miatt a nemzetközi és hazai egészségügyi szervezetek a margarint ajánlják kenyérkenéshez, rendszeres fogyasztásra.

Története
A margarin már az 1860-as évek óta fontos szerepet játszik az iparosodott társadalmak diétázási szokásaiban. A termék gondolata azokban az időkben fogalmazódott meg Hippolyte Mège Mouriès francia kutató-kémikus fejében.
A termék gyöngyszerű fénye miatt Mouriès az új terméket margarinnak nevezte el a görög ‘margarites’ szó után, amely gyöngyöt jelent.

Nélkülözhetetlen vitaminok, úgymint A, D és E, aromák, só és tejszármazékok kerülnek hozzá, majd a végső keveréket emulgeálják, pasztörizálják, majd hűtéssel megszilárdítják, mielőtt csomagolják. A gyártás minden szakasza szigorú minőségi ellenőrzés alatt folyik. 1960-as években mutatták be az első csészés margarinokat.
2007-ben a zsírtartalom még tovább csökkent a táplálkozási trendeknek megfelelően. A csészés margarinok zsírtartalma jellemzően 40-60% között van.

Az elmúlt 20 évben egyre több kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a transzzsírsavak rendszeres fogyasztása ugyanúgy növeli a koleszterinszintet, mint a telített zsírsavak, ráadásul csökkenti a vérben a védőkoleszterint, ezáltal fokozza az érelmeszesedés kockázatát.

Vaj
A vaj emlős állatok tejéből készült, emberi táplálkozásra szolgáló zsiradék. Tejszínből vagy tejfölből készítik, ami eredetileg az aludttej készítésekor gyűlik össze annak felszínén. A vaj szobahőmérsékleten szilárd, de nagyon puha, csontfehér anyag.

A köpüléssel történő otthoni vajkészítés a XX. század elejéig Magyarországon a családi gazdaságokban általános volt, mára azonban a gyakorlatot túlnyomórészt kiszorították az ipari eljárással előállított, boltban kapható vajféleségek.

A XX. század végén kutatásokra alapozva megítélése kedvezőtlenebbé vált, felelőssé tették a vér koleszterinszintjének emeléséért, ezért népszerűsége visszaesett.

Fajtái
Teavajnak nevezzük a legalább 80% zsírtartalmú vajat (ennek különleges minőségű változata a márkázott vaj).
A szendvicsvaj legalább 70% (a Magyar Élelmiszerkönyv szerint legalább 68%) zsírtartalmú[1].
A különböző vajkrémek általában 40% körüli arányban tartalmaznak tejzsírt, és sok más ízesítő- illetve adalékanyag is megtalálható bennük.

A vaj a fagyasztást jól bírja, és ezen a módon akár hónapokig is eltartható.
Forrás: wikipedia.hu
 
Hogyan készül? A vaj.



Forrás: youtube.com



 




Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám

Az egészséges mosoly kezdete – fogapolas.hu
Az egészséges mosoly kezdete – fogapolas.hu
 


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven