A hulladék nem játék – vagy mégis?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-04-02 17:03:30

Újrahasználati projektet valósít meg április 9-én a BME Egyetemi Zöld Kör a Carp (worldcarp.hu) diákszervezet Miértne. én című pályázatán elnyert támogatásból. A műegyetemi zöldek kartonhulladékból várakat építenek az egyik újbudai óvodában.(x)

Az egyetemhez kötődő Még töbB MEsét óvoda udvarán egy budapesti játékáruház, a Játékbox által felajánlott kartondobozokból varázsolnak vidám, alkalmi játékokat. A szaladgálós-bújócskázós napon kívül az Egyetemi Zöld Kör egyes tanszékek által felajánlott egy oldalasan használt papírokat is eljuttat az óvodához. Projektjükkel szeretnék megmutatni: ami az egyik helyen haszontalan hulladék, máshol érték lehet.

Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy mennyi fölöslegesnek tűnő papírhulladék vesz minket körbe. A BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) 2005-ös újraalakulása óta kiemelt figyelmet fordít az egyetemi papírfogyasztás és hulladékkezelés kérdésére. A „Papír és papírvár budapesti óvodákba” című projektjük során néhány máshol már működő elemet ötvöznek, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatos intézményvezetés, életvitel és közlekedés fontosságára.

A projekt során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékei által felajánlott egy oldalasan használt papírokat biciklis riksák segítségével továbbítják a Még töbB MEsét és a Balaton utcai óvodákba - így könnyen lehet, hogy mégis vidám vége lesz egy egyes zárthelyinek vagy beadandónak. Az egyoldalasan használt papírok ugyanis kiválóan alkalmasak további felhasználásra – akár jegyzetelésre, nyomtatásra, jelen esetben pedig rajzolásra. Az egyetemi intézetekben ebből felbecsülhetetlenül nagy mennyiség keletkezik, mely jó részt bármilyen tovább használat nélkül a kukákba kerül. A gyerekek a helyszínen ki is próbálhatják a riksákat, vagyis a kerékpáros taxit, ami a jövőben a városi közlekedés egyik versenyképes, környezetbarát alternatívája lehet.


A gyerekek mindeközben szaladgálhatnak, bújócskázhatnak a Játékbox által felajánlott kartondobozókból épített papírvárakban. A kartonpapír kiváló anyag játékok építésére – csak a kreativitásunkat kell szabadon engedni és a monitor dobozából máris bástyát vagy királyi trónt varázsolhatunk. Az Egyetemi Zöld Kör tagjai néhány ollóval, celluxszal, és ragasztóval felvértezve vágnak bele terveik megvalósításába és a kartondobozokba: lőrésekkel, tornyokkal, kapukkal rendelkező kalandvárat készítenek a BME óvoda gyermekeinek. A nap végén végleg hulladékká váló dobozokat szelektíven kezelik majd.A projekt és a helyszíni tájékoztató helye:
Még töbB MEsét óvoda – 1113 Budapest, Diószegi út 51. – www.megtobbmeset.hu
Időpont: 2010. április 9., 10:30.

Óvodai Doboznap
Kartondoboz hulladék
Újradoboz, csomagküldéshez
Kartondobozok szabálytalan gyűjtése
Kreatív, környezetbarát játékok boltja - Kartonjáték.hu

Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven