A hulladék nem játék – vagy mégis?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-04-02 17:03:30

Újrahasználati projektet valósít meg április 9-én a BME Egyetemi Zöld Kör a Carp (worldcarp.hu) diákszervezet Miértne. én című pályázatán elnyert támogatásból. A műegyetemi zöldek kartonhulladékból várakat építenek az egyik újbudai óvodában.(x)

Az egyetemhez kötődő Még töbB MEsét óvoda udvarán egy budapesti játékáruház, a Játékbox által felajánlott kartondobozokból varázsolnak vidám, alkalmi játékokat. A szaladgálós-bújócskázós napon kívül az Egyetemi Zöld Kör egyes tanszékek által felajánlott egy oldalasan használt papírokat is eljuttat az óvodához. Projektjükkel szeretnék megmutatni: ami az egyik helyen haszontalan hulladék, máshol érték lehet.

Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy mennyi fölöslegesnek tűnő papírhulladék vesz minket körbe. A BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) 2005-ös újraalakulása óta kiemelt figyelmet fordít az egyetemi papírfogyasztás és hulladékkezelés kérdésére. A „Papír és papírvár budapesti óvodákba” című projektjük során néhány máshol már működő elemet ötvöznek, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatos intézményvezetés, életvitel és közlekedés fontosságára.

A projekt során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékei által felajánlott egy oldalasan használt papírokat biciklis riksák segítségével továbbítják a Még töbB MEsét és a Balaton utcai óvodákba - így könnyen lehet, hogy mégis vidám vége lesz egy egyes zárthelyinek vagy beadandónak. Az egyoldalasan használt papírok ugyanis kiválóan alkalmasak további felhasználásra – akár jegyzetelésre, nyomtatásra, jelen esetben pedig rajzolásra. Az egyetemi intézetekben ebből felbecsülhetetlenül nagy mennyiség keletkezik, mely jó részt bármilyen tovább használat nélkül a kukákba kerül. A gyerekek a helyszínen ki is próbálhatják a riksákat, vagyis a kerékpáros taxit, ami a jövőben a városi közlekedés egyik versenyképes, környezetbarát alternatívája lehet.


A gyerekek mindeközben szaladgálhatnak, bújócskázhatnak a Játékbox által felajánlott kartondobozókból épített papírvárakban. A kartonpapír kiváló anyag játékok építésére – csak a kreativitásunkat kell szabadon engedni és a monitor dobozából máris bástyát vagy királyi trónt varázsolhatunk. Az Egyetemi Zöld Kör tagjai néhány ollóval, celluxszal, és ragasztóval felvértezve vágnak bele terveik megvalósításába és a kartondobozokba: lőrésekkel, tornyokkal, kapukkal rendelkező kalandvárat készítenek a BME óvoda gyermekeinek. A nap végén végleg hulladékká váló dobozokat szelektíven kezelik majd.A projekt és a helyszíni tájékoztató helye:
Még töbB MEsét óvoda – 1113 Budapest, Diószegi út 51. – www.megtobbmeset.hu
Időpont: 2010. április 9., 10:30.

Óvodai Doboznap
Kartondoboz hulladék
Újradoboz, csomagküldéshez
Kartondobozok szabálytalan gyűjtése
Kreatív, környezetbarát játékok boltja - Kartonjáték.hu

Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven