Ruha hulladékból üzemanyag

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-02-11 09:49:25

Svéd kutatók a pamut ruhák, farmerek újrahasznosításán munkálkodtak. Kutatásaik során üzemanyagként sikerült újrahasznosítani. Egy farmer pl. öt kilométernyi utazást tesz lehetővé. A felfedezés jó minőségű, és olcsó bioüzemanyag előállítása régi rongyokból. Betétdíjas rendszerben gondolkodnak, amiben a nem használt rongyok szemétre kerülés helyett begyűjtésre kerül.(x)

A leadott textíliákért jelképes összeget adnának. Mivel a kutatóknak csak a pamutra van szükségük a elhasznált rongyok egyes részeit szétválasztják. A leválasztott poliésztert más újrahasznosítási folyamatba vonják be míg pamut anyagból biogáz vagy etanol lesz.
 

Ez igazán innovatív megoldás a hulladékok feldolgozására. Bár az európai irányelvek szerint a nem használt ruházatot újrahasználatra kell elsősorban bevonni. Azaz átalakítás nélkül, ugyanarra a feladatra lehet használni, mint amire eredetileg gyártották. Ezt a célt a Vöröskereszt eddig is ellátta, hisz a nem használt de még épp ruhákat a rászorultaknak eredeti célra összegyűjti és szétosztja. Természetesen a hangsúly az ép darabokon van, hisz mi sem vennénk fel szívesen mások által túlzottan elhasznált ruhadarabjait. Az újra használatra nem befogható textíliáknak a svéd kutatók remek helyet találtak a újrahasznosítás körébe.

A ruhanemű hulladékokat is szelektált módon érdemes gyűjteni, újra használatra, újrahasznosításra állagának mértékében.

Forrás: Környezetvédelem - Kinnarps HU

Fogyasztói társadalom : Újrahasználat 1. rész
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven