Hol adhatom le az azbeszttartalmú hulladékokat?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-02-08 11:35:16

Az élet számos területén (építőiparban tűz-, hő- és zajvédelem, szigetelés, illetve palatetők; iparban szigetelés, tömítés; járműiparban fékbetétek és kuplungtárcsák előállítása) használják, mivel hő-, tűz, - ás savakkal szembeni állósága valamint elektromos szigetelő tulajdonságai lehetővé teszik mindezeket.(x)

Azbeszt tulajdonságai
Az azbeszt (kőlen, hegyilen, bányalen, foszkő) kémiailag magnéziumszilikát (névváltozata: szerpentin ). Ásványtanilag krizotilazbeszt a IV. Szilikátok ásványosztályon belül a szerpentinásványok csoportjába tartozik, szálas szerkezetű rétegszilikát, a monoklin rendszerben kristályosodik. Ipari felhasználása a múlt században a '70-es évekig jelentős volt.

 
Egészségkárosító hatása
Egészségkárosító hatását viszonylag későn ismerték fel és bizonyították be. A levegőben a finom szemcsék lebegve oszlanak el, a már beépített szerkezetekből és anyagokból (pl.: fékbetétekből) folyamatosan leválva távoznak szemcséi. Az azbesztiozis megbetegedésen túl a tüdőrák nagyon gyorsan kifejlődő formáját okozza. A bányászat során az ivóvíz bázisokba bekerülő bányavízből is kialakul szennyező hatása. Egészségkárosító hatása miatt a legtöbb iparilag fejlett államban így hazánkban is az azbeszt felhasználását betiltották. Fékbetétek adalékanyagául ennek ellenére több helyen még használatban van.

Ártalmatlanítása
A vakolatok eltávolítására általában nedves eljárást alkalmaztak (vízsugár). Az eltávolított anyagot Veszélyes hulladék kategóriába sorolták, mely nem bomlik le. Leggyakrabban a hulladéktárolókban betonba, habarcsba vagy agyagzagyba ágyazták be. Az azbeszt alkalmazások felderítése és eltávolítása napjainkban is fontos feladat.


A tetőfedésre használt azbesztpala gyártását is betiltották, s világszerte programok indultak el ezen anyagok kiváltására, az épületek azbesztmentesítésére. Érdemes tudni, hogy a cementben megkötött azbesztet tartalmazó termékekből (a hullámpala is ilyen) a veszélyt jelentő szálak csak az anyag szétmorzsolásakor, azaz a tetőfedő anyag megbontásakor kerülnek ki a levegőbe. Az ép azbesztpala ezért nem jelent számottevő kockázatot, cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges. Bontás esetén a táblákat épen (vágás, fúrás nélkül) kell duplafalú polietilén zsákokba, vagy zárt konténerekbe elhelyezni, majd veszélyeshulladék-larakóba szállítani. Ezeket a feladatokat mindenképp érdemes szakemberre bízni.

Kifejezetten azbesztmentesítéssel foglalkozó cégek:
Corro Hungária Kft .
Belfor Hungária Kft .
Dunamenti Tűzvédelmi zRt .
IGNIS Kft.

Azbeszt, mint veszélyes hulladék szállításával a következő cégek foglalkoznak:
KRISTÁLY-99 Kft 52/432-298
MEGOLDÁS Kft 94/331-085
Netta Kft 1/296-1182
P&G Kft 1/280-6536
Palota Kft 1/308-1350

Forrás: wikipédia, humusz

Építési és bontási hulladékok: Azbeszt

Amit a paláról és összetevőiről érdemes tudni! Az azbeszt az egyik legkiválóbb, természetben előforduló hőszigetelő, tűzálló, savaknak jól ellenálló, olcsó, hajlékony, rugalmas anyag, melyet már az ókor óta használtak.

Tudod-e, hogy mi az azbeszt?


 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven