Irodai papírból WC papír készítés

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-02-02 07:23:08

Egy közepes vállakozáshoz tervezték ezt a túlméretezett iratmegsemmisítő berendezést. Ha már mindkét oldalára jegyzeteltünk az A4-es irodai papírnak, akkor gondosan -már csak adatvédelmi okok miatt is- meg kell semmisíteni. Újrafeldolgozás által a lehető legbiztonságosabban tudjuk adatainkat és a környezetet megóvni.(x)

Természetesen egy csodatalálmányról van szó, mely 40 db használt irodai A4-es papírból 1 tekercs WC papírt készít nem több, mint 30 perc alatt. A gép első lépésben papírdarálóként felaprózza, masszásítja az irodában már nem használt iratokat. Utána jöhet 30 perc sejtelmes várakozás és a végeredmény mint valami fantasztikus rajzfilmben egy tekercs WC papír.

A valóságban ez egy mini papír újrahasznosító üzem, mely hagyományos papírfeldolgozás WC papírgyártást valósít meg egy összetett zárt szerkezetben. Automata jellege van így egy közepes vállalkozás, vagy közösség számára megtérülő beruházásnak tűnik.

Az irodai papír keletkezik, ha akarjuk, ha nem. Lehet választani környezetterhelő módon kidobjuk vagy szelektíven gyűjtjük és időnként a fehér kecske elnevezésű gépbe betuszkoljuk és várjuk az eredményt.

A közösség tagjai olyan alapszükségletű termékhez jut, mely kafetéria címen kitűnően felhasználható. A vállaltnak a hulladékkeletkezése kevesesbe kerül, hisz a papír hulladékot nem kell elszállítani. A szállítás pénzbe kerül, sőt a környezetet is terheli.


A gép gazdaságossági megtérülésénél alapul vettük egy WC papír tekercs árát. Ez átlagosan 40 Ft-ba kerül. Egy család éves wc papír felhasználásakor heti 4 tekercset vettünk alapul. Az egy évben 52x4 azaz 208 tekercs WC papír / átlagos család. Egy közepes vállalatnál definíciója szerint maximum 250 fő dolgozhat, mely mögött 250 kisebb nagyobb család van. Az 52 ezer tekercs WC papír felhasználása évenként. Ha egy tekercs WC papír negyven forint. akkor ez a gép több mint 2 millió forint értékben állít elő évente hulladékból terméket.
Egy vállalatnál, egy közösségnél rengeteg irodai papír keletkezik felesegesen, vagy leselejtezésből elévülésből.
Sokszor nyomtatunk ki pár órás felhasználásra egy-egy jegyzetet, amit megbeszélés után a kukába dobnánk.
Nem beszélve egy iskolánál,  egyetemnél, ahol a jegyzetek fénymásolása napjainkban sajnos bevett szokás.

A gép paraméterei szerint kb. 40 darab A4-es hulladék papírlapból keletkezik 1 tekercs WC papír, akkor az 52000 tekercshez több mint 41000 csomag fénymásoló papír hulladékra van szükség. Bár ez a szám elég soknak tűnik de évente egy munkaállomás 5-10 csomag papírt alulbecsülve is felhasználhat.

A gép darálás, szárítás, tekercselés folytán valószínűleg komoly árammennyiséget használ fel, nem beszélve a higiéniához szükséges vegyi anyagokról. Ellenben ha a papír hulladékot el kell szállítani és nagy gyárakban feldolgozni ez az energia ugyanannyira terhelné pénztárcánkat és környezetünket. Gyakorlati haszna mellett egy ilyen újrahasznosító, hulladékkezelő szerkezetnek a tudatformáló hatása is jelentős, amivel önmagában is pénzt takaríthatunk meg.

A gép szabadalom alatt van és várhatóan 2010 nyarán a nagyközönség számára is elérhetővé válik. A fenti számítások alapján csupán 100.000 dollár körüli áron, jó pár év alatt térül csak meg, de  addig is környezettudatos viselkedésre nevel.
 
Hulladékkereskedő cég bemutatkozása
Iratok biztonságos megsemmisítése díjmentesen
A levélpapír
Papír.lap.hu
Hulladéktömörítés.lap.hu
WC-papír

Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven