Lombtalanítás

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2012-12-07 12:02:05

A lombtalanítás során milliárdokat költünk arra, hogy az értékes humuszalapanyagokat kertjeinkből, közterületeinkről eltávolítsuk.(x)

 

Tragikomédiába illő például, ahogy a főváros egyik, magát kertvárosként hirdető kerületében egész népmozgalom alakult ki a kertekben keletkező falevelek összegyűjtésére és elszállítására. Amikor néhány évvel ezelőtt az önkormányzat meghirdette, hogy mindenkitől korlátlan mennyiségben, ingyen elszállítják a lombot, arra hivatkoztak, hogy a levélégetés megakadályozása a cél.
Na, mármost rejtély, hogy környezetileg mennyivel előnyösebb a lomb helyett üzemanyagot égetni? Ráadásul az első évben a sajátos „munkaverseny” keretében mindenféle tárolóeszközben (műanyag zsákban, kartondobozban) összegyűjtött 1200 tonna levélből hozzávetőleg 200 tonna humusz, vagy ha úgy tetszik, komposzt keletkezhetne.

Nyilvánvalóan jobb megoldás lett volna a levelek, nyesedékek kerti komposztálása, bár kétségtelenül komolyabb erőfeszítést igényel a lakosság meggyőzése. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai ugyanakkor azt tanúsítják, hogy drága árat kell fizetnünk az átgondolatlan, a természetben zajló folyamatokra fittyet hányó ténykedéseinkért. Gondoljunk csak a klímaváltozásra, melyben jelentős szerepet játszik, hogy különböző fondorlatos módszerekkel megakadályozzuk a talajok szervesanyag-utánpótlását.
A főváros más negatív folyamatokra is jó példa. Évente milliárdokat költ a város a közparkok, más közterületek takarítására. Ez nem jelent mást, mint a lehulló lomb, a levágott fű, nyesedékek elszállítása, ezáltal a talajok tápanyag-utánpótlásának megakadályozása. Érthetetlen, hogy olyan közparkokra, mint a Városliget vagy a Népliget, milyen veszélyt jelentenek a lehulló falevelek. Ha ezeknek a szervesanyagoknak egy része komposzt formájában esetleg vissza is kerül a talajokba, pénzben, természeti erőforrásokban számolva mibe kerül mindez nekünk?
Az egyenesen hajmeresztő, ahogy a fővárosi temetőkből összegyűjtik és elszállítják az őszi lombot, meg más növényi maradványokat, mintha a természet elmúlásának jelei nem férnének össze a temető hangulatával.
 
Szerencsére az elmúlt években számtalan településen, így a fővárosban is indultak házi komposztálási programok. Ezek némelyikében sikerült a lakossággal azt is megértetni, hamarosan milyen fontossá válik a saját veteményeskert felélesztése. Ehhez, illetve az egészséges zöldség-gyümölcs termesztéséhez elengedhetetlenül fontos lesz a talajok természetes tápanyag-utánpótlásának biztosítása. Az elmúlt évtizedek műtrágyadivatja ugyanis rengeteg kárt okozott mind a talajvizeknek, mind a talajoknak, mind pedig az abból táplálkozó élelmiszernövényeknek.
Válságoktól gyötört világunkban talán még mindig nem késő megérteni a természetben zajló hulladékmentes folyamatokat, így a szervesanyagok körforgását is. A komposztálás tehát dupla hasznot ígér: nem csak a szervesanyagok alakulnak át, hanem a közreműködő ember gondolkodásmódja is.
Jó komposztálást!

Forrás: greenfo
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven