Mit kell tudnunk a műanyag szatyrokról?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2010-02-01 09:00:32

Mit kell tudnunk a műanyag szatyrokról? Milyen gazdasági szabályozás létezik, mik az uniós elvek? Megannyi kérdés, válasz. Törvénymódosítás január 1-től. Jó-e ez nekünk?(x)

Ismert az, hogy a tárca támogatja a lebomló, a természetes körfolyamatokba visszatérő polimerek terjedését. Kevésbé köztudott azonban az, hogy a lebomló polimereknek több családja is van, amelyek megítélése környezetvédelmi szempontból nem azonos.

Egyértelműen támogatásra érdemesnek tartjuk a tisztán megújuló forrásokból (pl. cukor vagy tejsavszármazékok, hidroxivalerátok stb.) előállítható típusokat, amíg bizonyos felhasználási területeken hasznosnak ítéljük a lényegében kőolajbázisú másik családot is, de ezek terjedését bizonyos fokig korlátoznánk.

A kőolaj és földgáz bázisú családot ugyanis „nem megújuló” forrásokból szintetizálják, és vagy kémiai szerkezetük alapján biodegradálhatóak (pl. bizonyos polivinilalkohol származékok, illetve alifás poliészterek), vagy adalékok segítségével tehetők lebomlóvá. Ez utóbbiak lényegében speciális szenzibilizátorokkal (oxigén, fény, nedvesség) ellátott normál polimerek (polietilén, polipropilén stb.) Az adalékok szerepe az, hogy segítenek az eredetileg többtízezres moltömegű polimer láncot 400-500-s moltömegű fragmentumokra letörni, amelyeket a mikroorganizmusok már tápanyagként képesek felhasználni. (Nálunk ez utóbbi típusok kezdenek terjedni.)

Léteznek a két megoldás sikeres, inkább az első csoportba sorolható kombinációi is, mint például egy olasz fejlesztésű anyag, ami tudomásunk szerint kisebb mennyiségű szintetikus polimerrel lágyított keményítő. Hátrányuk általában a magasabb ár és a nedvességre (pl. a levegő relatív nedvességtartalmára) való bizonyos fokú érzékenység.

Kiegészítésként meg kell jegyezzük azt, hogy a lebomló polimerek csomagolástechnikai alkalmazását bizonyos fokig gátolja, hogy a magyar jogrendbe már beemelt uniós irányelvek által a műanyagok esetében 2012-re előírt 22,5%-s kötelező újrafeldolgozási arány kizárólag „polimerből-polimert” folyamatokkal teljesíthető, a „lebomlást” itt nem lehet beszámítani.

Gazdasági szabályzókkal segíthetjük, azonban kizárólagossá nem tehetjük a lebomló biopolimerek vagy az újrahasználható rendszerek alkalmazását a bevásárló zacskóknál, mivel az uniós irányelvek előírásai szerint mindazon csomagolásokat, amelyek megfelelnek az un. „lényegi követelményeknek”, - azaz például újrafeldolgozhatóak, és az erre a célra használt polietilén és propilén az-, annak alkalmazását egyetlen tagállam sem tilthatja meg.

Törvénymódosítás:
A termékdíj törvény módosítása 2010. január 1-jén lépett hatályba, mely a Vám- és Pénzügyőrség honlapjáról letölthető.


Az előterjesztésben a hulladék keretirányelvben meghatározott hulladékhierarchiára való tekintettel került kialakításra a hasznosítás és az újrahasználat közötti százalékos eltérés, mely a megelőzést, azaz a termék hulladékká válását kívánja megelőzni az újrahasználat előnyben részesítésével. Ilyen típusú újrahasználati előnyben részesítés a műanyag bevásárló-reklám táskák esetében – azok gyors elhasználódására tekintettel – nem lehetséges.

A higiéniai szempontok felülírják a hulladékgazdálkodási prioritásokat az – elsősorban – élelmiszer termékekkel érintkező elsődleges csomagolásoknál. Itt a hulladék keletkezés megelőzését alapvetően a másodlagos csomagolások mennyiségének visszaszorításával lehet elérni. A szemléletformálás eszközeivel meg kell győzni a vásárlókat, hogy az eldobható műanyag pénztári bevásárló táskák használata nem javítja az életminőséget, ellenben a tartós bevásárló táskák használatával sokat tehetnek a környezet védelmének ügyéért.

A műanyag reklám-bevásárló táskák tekintetében a szabályozás egyszerűsítése (méret szerinti megkülönböztetés megszüntetése) és a mentesülés feltételei együttesen a rövid élettartalmú termékek alkalmazásának csökkenését jelenti.

A műanyag bevásárló-reklám táska díjtétele 1900 Ft/kg. Viszont a műanyag (bevásárló-reklám) táska után megfizetendő termékdíjtétel 70 %-át levonhatja a kötelezett, ha a műanyag (bevásárló-reklám) táskából keletkezett hulladék hasznosítására történő átadás-átvételének tényét vagy a hasznosítás tényét igazolja. A hasznosítás ténye koordináló szervezet adataival is igazolható. Környezetbarát termék esetén a termékdíjfizetési kötelezettség 75 %-át kell csak megfizetnie a kötelezettnek.

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium sajtóosztálya

Ne használjon műanyagszatyrokat! Műanyagszatyor bojkott!
Chips-es zacskó hulladék
Mentsük meg állatainkat is a műanyag zacskóktól!
Műanyag szatyor helyett

 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven