Tudja Ön, mi a termékdíj?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2009-11-08 12:51:57

A környezetvédelmi termékdíjas szabályozás rendszere hazánk egyik fontos környezetgazdasági szabályozó eszközeként mind a Környezetszennyezés megelőzésében, mind a környezeti károk csökkentésében kiemelt szerepet játszik.(x)

Kiknek kell megfizetni a termékdíjat?
  • A termékdíjat az első belföldi forgalomba hozó fizeti, azaz vagy az importőr vagy maga a gyártó.
  • Saját célú használat esetén a felhasználó fizeti.
  • A kereskedelmi csomagolások esetében bonyolultabb a helyzet. Gyártó vagy az importőr. Vagy a gyártó után az első továbbforgalmazó (azaz a kereskedő), ill. a gyártó.
  • Exportőrnek nem kell itthon termékdíjat fizetnie
  • Bérgyártásnál a megrendelő

Mi történik a befizetett összeggel? Ki gazdálkodik a bevétellel?
Jelenlegi felügyeleti szerv a VPOP. Az adózói státusznak megfelelően, a havi, negyedéves, éves bevallást és befizetést a VPOP felé kell megtenni, ugyanakkor minden érintett szervezetnek regisztrálnia kell magát a KvVM-nél, amelynek eredményeként kap egy un. GLN (Globális Szervezet Azonosító Szám) kódot. A befolyt összeget a VPOP átutalja a Magyar Államkincstárnak. Ma a törvény szerint a termékdíj a központi állami költségvetésbe folyik be, nincs külön célfeladatokhoz rendelve. A költségvetési előirányzat összegét meghaladó termékdíjbevételek 20%-át a vámhatóság saját működési költségeire fordíthatja.

Hogyan kapcsolódik a betétdíj a termékdíjhoz?
A betétdíjas csomagolás az újrahasználatot ösztönzi, amely kevesebb környezeti terheléssel jár, mint az anyagában történő újrahasznosítás. Az italgyártók alapvetően támogatják a betétdíjas csomagolások elterjedését., hiszen -a megnövekedett adminisztráció ellenére, ti. a pénzügyi elszámolások miatt követni kell a csomagolás útját - számukra is megtakarítást eredményezne. A logisztikasem jelent problémát, mert a kereskedők által visszavett italcsomagolásokat a gyártó disztríbútora a visszafuvarral el tudja szállítani.
A betétdíjas rendszer legnagyobb ellenzői és akadályozói a kereskedők. Sokféle ellenérvet szoktak felhozni a betétdíj ellen, így a helyigényre, a humán erőforrás igényére, az adminisztratív terhekre hivatkoznak, de a lényeg, hogy számukra az eldobható csomagolás egyszerűen kényelmesebb. Tekintve, hogy a gyártók és a fogyasztók közé ékelődnek, ezért képesek megakadályozni azt, hogy a polcokon a választékban betétdíjas termékek legyenek, a fogyasztó szabadon válaszhasson.

Gyártókkal együtt tiltakoztak
A nyáron több gyártói érdekképviselet a HuMuSz és a Tudatos Vásárlók Egyesülete közösen tiltakozott a termékdíj törvény változtatása ellen, amelynek értelmében a kereskedők teljesen mentesülnek a csomagoláskibocsátás felelőssége alól. A kerskedelem mentesítése helyett javasolják a kis szereplők mentesítését a termékdíj fizetése alól, illetve hogy a nagyforgalmú közösségi helyeken pl. bevásárlóközpontokban, közintézményekben, rendezvényeken legyen kötelező szelektív hulladékgyűjtőket elhelyezni.

Forrás: Humusz

Ajánlott linkek: Termékdíj.lap.hu

Uni-Brillant - Termékdíj szaktanácsadás, bevallás készítés garanciával!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából : Környezetszennyezés
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából : Környezetvédelmi termékdíj

 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven