Tudja Ön, mi a termékdíj?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2009-11-08 12:51:57

A környezetvédelmi termékdíjas szabályozás rendszere hazánk egyik fontos környezetgazdasági szabályozó eszközeként mind a Környezetszennyezés megelőzésében, mind a környezeti károk csökkentésében kiemelt szerepet játszik.(x)

Kiknek kell megfizetni a termékdíjat?
  • A termékdíjat az első belföldi forgalomba hozó fizeti, azaz vagy az importőr vagy maga a gyártó.
  • Saját célú használat esetén a felhasználó fizeti.
  • A kereskedelmi csomagolások esetében bonyolultabb a helyzet. Gyártó vagy az importőr. Vagy a gyártó után az első továbbforgalmazó (azaz a kereskedő), ill. a gyártó.
  • Exportőrnek nem kell itthon termékdíjat fizetnie
  • Bérgyártásnál a megrendelő

Mi történik a befizetett összeggel? Ki gazdálkodik a bevétellel?
Jelenlegi felügyeleti szerv a VPOP. Az adózói státusznak megfelelően, a havi, negyedéves, éves bevallást és befizetést a VPOP felé kell megtenni, ugyanakkor minden érintett szervezetnek regisztrálnia kell magát a KvVM-nél, amelynek eredményeként kap egy un. GLN (Globális Szervezet Azonosító Szám) kódot. A befolyt összeget a VPOP átutalja a Magyar Államkincstárnak. Ma a törvény szerint a termékdíj a központi állami költségvetésbe folyik be, nincs külön célfeladatokhoz rendelve. A költségvetési előirányzat összegét meghaladó termékdíjbevételek 20%-át a vámhatóság saját működési költségeire fordíthatja.

Hogyan kapcsolódik a betétdíj a termékdíjhoz?
A betétdíjas csomagolás az újrahasználatot ösztönzi, amely kevesebb környezeti terheléssel jár, mint az anyagában történő újrahasznosítás. Az italgyártók alapvetően támogatják a betétdíjas csomagolások elterjedését., hiszen -a megnövekedett adminisztráció ellenére, ti. a pénzügyi elszámolások miatt követni kell a csomagolás útját - számukra is megtakarítást eredményezne. A logisztikasem jelent problémát, mert a kereskedők által visszavett italcsomagolásokat a gyártó disztríbútora a visszafuvarral el tudja szállítani.
A betétdíjas rendszer legnagyobb ellenzői és akadályozói a kereskedők. Sokféle ellenérvet szoktak felhozni a betétdíj ellen, így a helyigényre, a humán erőforrás igényére, az adminisztratív terhekre hivatkoznak, de a lényeg, hogy számukra az eldobható csomagolás egyszerűen kényelmesebb. Tekintve, hogy a gyártók és a fogyasztók közé ékelődnek, ezért képesek megakadályozni azt, hogy a polcokon a választékban betétdíjas termékek legyenek, a fogyasztó szabadon válaszhasson.

Gyártókkal együtt tiltakoztak
A nyáron több gyártói érdekképviselet a HuMuSz és a Tudatos Vásárlók Egyesülete közösen tiltakozott a termékdíj törvény változtatása ellen, amelynek értelmében a kereskedők teljesen mentesülnek a csomagoláskibocsátás felelőssége alól. A kerskedelem mentesítése helyett javasolják a kis szereplők mentesítését a termékdíj fizetése alól, illetve hogy a nagyforgalmú közösségi helyeken pl. bevásárlóközpontokban, közintézményekben, rendezvényeken legyen kötelező szelektív hulladékgyűjtőket elhelyezni.

Forrás: Humusz

Ajánlott linkek: Termékdíj.lap.hu

Uni-Brillant - Termékdíj szaktanácsadás, bevallás készítés garanciával!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából : Környezetszennyezés
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából : Környezetvédelmi termékdíj

 
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven