Azbeszt

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2009-10-07 10:34:19

Különleges tulajdonsága: gyakorlatilag tűzálló, hangszigetelő, sav és lúgálló. Keletkezése: Ultrabázikus magmás kőzetekből hidrotermás átalakulás során jön létre, málladék keletkezik amit szerpentinesedésnek neveznek.(x)

Építőipari alkalmazásuk szerint megkülönböztethetők erős és gyenge kötésű azbesztet tartalmazó termékek. Egészségügyi szempontból a második változat (szórtazbeszt) a veszélyes, ez ugyanis 90% azbeszt és 10% kötőanyag keverésével készül. A két anyag közti kötés idővel - kopás, mechanikai igénybevétel, javítási munkálat, rázkódás révén - meglazul, így azbesztszálak kerülnek a levegőbe, melyek a szervezetbe jutva különféle betegségek (tüdő-, mell-, hashártya megbetegedések, rák) előidézői lehetnek.

Már 1927 óta ismert az azbesztszálak által kiváltott kóros elváltozás a tüdőszövetekben (azbesztózis), és 1960 óta tudnak az azbesztexpozícióval összefüggést mutató mell- és nyálkahártya rákosodásáról. Szórtazbesztet leggyakrabban tűzvédelmi anyagként, illetve hő- és hangszigetelőként alkalmaztak épületekben, sínen haladó járművekben, rendezvénytermekben (sportcsarnok, színház).

 
Egészségkárosító hatását viszonylag későn ismerték fel és bizonyították be. A levegőben a finom szemcsék lebegve oszlanak el, a már beépített szerkezetekből és anyagokból (pl.: fékbetétekből) folyamatosan leválva távoznak szemcséi. Az azbesztiozis megbetegedésen túl a tüdőrák nagyon gyorsan kifejlődő formáját okozza. A bányászat során az ivóvíz bázisokba bekerülő bányavízből is kialakul szennyező hatása. Egészségkárosító hatása miatt a legtöbb iparilag fejlett államban így hazánkban is az azbeszt felhasználását betiltották. Fékbetétek adalékanyagául ennek ellenére több helyen még használatban van.

Kerüljük az azbeszt használatát! Minden ami a szigeteléshez szükséges természetes anyagokból oldjuk meg.  

További cikk: Egymásra mutogatás azbeszt ügyben

Forrás: wikipédia

Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven