Ön szerint a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a jövő?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2009-10-01 07:00:00

Sokszor magam sem értem amit látok nap mint nap. Folyik ki a papír, a PET palack (nem összetaposva!), a szelektívkukákból. Mellé dobálva a szemét minden fajtája. Ha én látom - gondolom többen látják - ha nem elég egy gyűjtőfajta több ezres lakosú városrészhez, akkor miért nem tesznek ki kettőt?(x)

Miért nem tesznek pl. a papírgyűjtő mellé még egy papírgyűjtőt, amibe nem újságpapírt, hanem összevágott, összetaposott italosdobozokat, kartonokat lehetne beletenni?Miért van az, hogy mi szelektíven gyűjtők próbálkozunk a gyűjtéssel.  Az hulladékgyűjtéssel foglakozó cégek viszont nem veszik észre, nem elég ennyi kuka. Vagy nem elégszer ürítik?

Nemrég jártam egy kb. 250 fős faluban. 3 nagy gyűjtőkuka volt kitéve a falu közepére a vegyesbolt mellé. Mindegyik kuka felézve, a használhatóbb szelektív gyűjtésre. A kukák környékén egy eldobott szemetet nem láttam.
Mi is tudjuk, mindenki tudja a legjobb hulladék a nem keletkező hulladék.
A mai fogyasztói társadalmat nem lehet egyik pillanatról a másikra varázsütésre átformálni. Lépcsőzetesen kell a több évtizedes civilizációs, hulladéktermelő, szemétbedobós szemléletet reformálni. Magyarország nem jár az élvonalban. A hulladékgyűjtő szigetek nem a jövő, ezt mi is tudjuk, mi is propagáljuk előnyeit hátrányait. Sőt egyre inkább jönnek elő a hátrányok, mert a határok kezdenek erősen kirajzolódni.
Ellenben, az emberek szemléletváltásához kétségtelenül szükséges lépcső, tanulópálya, és demonstrációs lehetőség, hogy végre elkülönítve a szeméttől, lássák mennyi értékes hulladék keletkezik.
Ez által, lassanként maga a hulladékok szelektálása is és a hulladékok mennyisége láttán talán a tudatosabb nulla termelés is előtérbe kerül. Ha sikerül az embereknek ráérezniük a szelektív hulladékgyűjtésre akkor jöhet a következő minőségi lépcső amikor a szelektív hulladékgyűjtő szigetek koncentrálódnak egy- egy közösségre, társasházra.
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven