Italos karton újrahasznosítása

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2009-09-23 07:00:00

Az italos karton bár többféle alapanyagból készül, mégis újrahasznosítható. Laposra taposás, szelektíven gyűjtés, bálázás, tördelés, kartonrostok szétválasztása, papírpép, papírgyártás és kész is van az újrahasznosított egészségügyi papír, illetve hullámlemez papír.(x)


Az italos kartondoboz újrahasznosítása a tudásnál kezdődik! Fontos, hogy az  italos karton bár többféle alapanyagból készül, tökéletesen újrahasznosítható. Ezáltal nem kell a szeméttelepen végeznie. Szelektív hulladékgyűjtéssel megfelelő újrahasznosítási folyamatot személyesen indíthatjuk el!

A gyakorlatban eltér a begyűjtés módja, többnyire a papírgyűjtő konténerbe kell dobni, de vannak térségek ahol külön gyűjtik, esetenként a sárga (PET palackok) - leválogatása innen a legkönnyebb - konténerbe kell helyezni.
Érdemes a helyi szolgáltatótól érdeklődni, jobb esetben a konténer oldalán piktogram, felírat jelzi hova a gyűjtés helyét.

Ez a hulladékfajta az egyike annak amit nemhogy érdemes, de szinte kötelező laposra taposva tömöríteni. Kevesebb helyet foglal, jobban szállítható, tárolható. Nem mindegy, hányszor kell üríteni a konténert, nem mindegy mekkora területet foglal el. Ha térfogat többlete miatt gyakrabban kell a gyűjtő konténert üríteni, tartalmát szállítani, akkor az többlet költséget, többlet energiaszükségletet igényel. Így az újrahasznosítási folyamata jobban terheli a környezetet, mintha lapjára taposva helyezzük el az italos kartondobozokat.
Mindenféle technikai eszköz, és erőlködés nélkül könnyen lapjára lehet préselni.
Laposra taposva az otthoni gyűjtése is könnyebb, majdnem olyan mintha újságpapírt raknánk egymásra.
 
 
A szelektív gyűjtés után bálákba préselik, elszállítják a feldolgozóüzemhez. Először tördeléssel darabosítják, szétroncsolják.
A darabokat egy hatalmas, mosógéphez hasonló rendszeren keresztül szétválasztják. A vékony műanyag- és alumíniumrétegeket a papírrostoktól szétválasztják. Szűrő rendszeren keresztül rostpép a papír gyártásba újra bevonható.
 
Kartonlemez, egészségügyi papír papírhengerek és sokféle termék készülhet így jelentős környezeti terhelés csökkentése mellet.
 

 


Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés


Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven