Kupakok külön gyűjtése

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2007-01-20 01:38:04

A műanyag kupak remek újrahasznosítható hulladék. Bár műanyag révén műanyagként lehet szelektálni, de számos előny származik külön akció jellegű gyűjtéséből. Előny származik belőle hisz a PET palackról lecsavarva a palack térfogata zsugorítható. Ha a palack nem lett volna kellő mértékben zsugorítva akkor kupak különválasztása után a palack menet közben könnyeben tömörödik.(x)

A kupak mint másodnyersanyag alapanyag igen jól szelektálható, anyagtisztasága kedvezőbb (az esetek töbségében nem tartalmaz idegenanyagot ami a feldolgozása során szennyezi az anyagminőséget)

Megfelelő feldolgozói háttér nélkül ez az újrahasznosítási folyamat sem különösebben kifizetendő, viszont remek környezet tudatosságra nevelő eszköz.

Kezdjük kicsiben!

Gyűjtése közösségekben, könnyen megoldható. Ez már önmagában is egy lépés a környezettudatos hulladékkezelésre. Hisz óvodában, iskolában nem minden esetben elvárható az, hogy nagy terjedelmű hulladékokat gyűjtsön a közösség. Könnyen tisztán szállítható, remek kezdeményezés a környezettudatos szemlélet gyakorlásában.

Maga a kupak anyaga, tisztítás után darálva újrahasznosítva remek műanyag termékké válik.

Sok esetben a kupakgyűjtést egy egy jótékony céllal összevonva nagyobb motivációt hoz. Egy egy kupakocska önmagában mit sem ér. Különálló gyűjtése egyedül nem gazdaságos. Viszont ha egy közösség, egy-egy cél érdekében összefog akkor elegendő mennyiség keletkezhet, aminek haszna az adott célt segíti meg.

Így láthatóan több közvetlen és közvetett haszna is van ha a kupakokat külön, akciószerűen gyűjtik.
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven