Út a nulla hulladék felé

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2023-03-31 09:37:52

március 30-a a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap(x)Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg. A Humusz Szövetség üdvözli a döntést, és továbbra is kiemelten kezeli a nulla hulladék szemlélet kialakítását. Annak felismerését, hogy a hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik!

Hogy mennyire fontos a környezetvédelem, a fenntartható jövő, a zero waste (a nulla hulladék) kezdeményezés, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg – írja a humusz.hu.

Humusz Szövetség: Az a jó, ha nem is keletkezik hulladék!

A Humusz Szövetség üdvözli, hogy ilyen magas szintű láthatóságot kap a hulladékmegelőzés témája, mivel Magyarországon még mindig az a közvélekedés uralkodik, hogy ha hulladék és környezetvédelem, akkor szelektív gyűjtés és az újrafeldolgozás? Márpedig a hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik! Humusz Szövetség már régóta hangsúlyozza ennek a felismerésnek a fontosságát.

Arról van szó ugyanis, hogy ha a már keletkezett hulladék kezelésére koncentrálunk, akkor sose fogjuk tudni a hulladékproblémát valójában megoldani. Az kétségtelen, hogy fontos a hulladék elkülönített gyűjtése és anyagában hasznosítása. (Az más kérdés, hogy évek óta tartó kampányok ellenére sem gyűjtjük olyan mennyiségben és minőségben a hulladékot, ami elégséges lenne.)

A cél a nulla hulladék

De a legfontosabb a „nulla hulladék” szemlélet kialakítása lenne, azaz nem a hulladék kezelése, hanem a keletkező mennyiség csökkentése megelőzéssel. A nulla hulladék szemlélet megjelenhet a döntéshozatalban, üzleti modellekben, de az életmódunkban is, hiszen ezáltal a hangsúly a fogyasztásról a minőségi emberi kapcsolatokra kerül.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a jogszabályalkotástól és tervezéstől a gyártáson és szállításon át a forgalmazásig és fogyasztásig rengeteg olyan lehetőség van, amellyel csökkenteni lehet a hulladék keletkezését és ezzel a környezetterhelést.

#NuHuNap

A Humusz Szövetség a Hulladékmegelőzési Világnap (#NuHuNap) alkalmából online kommunikációs kampányt indít a Facebook és Instagram oldalán. Március 20-tól kezdve minden nap bemutat egyet a hulladékcsökkentés 10 pontjából. Március 30-án pedig egy videóban mutatja be a hazai nulla hulladék hálózat Hulladékmegelőzési Világnapi üzenetét. A szövetség közben közösségi adományozási kampányt indított, hogy hosszútávon tudja biztosítani a környezetvédelmi szemlélet terjesztését, közhasznú tevékenységét.

 

Fotók (forrás: humusz.hu)Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven