Út a nulla hulladék felé

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2023-03-31 09:37:52

március 30-a a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnap(x)Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg. A Humusz Szövetség üdvözli a döntést, és továbbra is kiemelten kezeli a nulla hulladék szemlélet kialakítását. Annak felismerését, hogy a hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik!

Hogy mennyire fontos a környezetvédelem, a fenntartható jövő, a zero waste (a nulla hulladék) kezdeményezés, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) március 30-át a Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnappá nyilvánította, amelyet 2023-tól évente tartanak meg – írja a humusz.hu.

Humusz Szövetség: Az a jó, ha nem is keletkezik hulladék!

A Humusz Szövetség üdvözli, hogy ilyen magas szintű láthatóságot kap a hulladékmegelőzés témája, mivel Magyarországon még mindig az a közvélekedés uralkodik, hogy ha hulladék és környezetvédelem, akkor szelektív gyűjtés és az újrafeldolgozás? Márpedig a hulladékprobléma nem a hulladéknál kezdődik! Humusz Szövetség már régóta hangsúlyozza ennek a felismerésnek a fontosságát.

Arról van szó ugyanis, hogy ha a már keletkezett hulladék kezelésére koncentrálunk, akkor sose fogjuk tudni a hulladékproblémát valójában megoldani. Az kétségtelen, hogy fontos a hulladék elkülönített gyűjtése és anyagában hasznosítása. (Az más kérdés, hogy évek óta tartó kampányok ellenére sem gyűjtjük olyan mennyiségben és minőségben a hulladékot, ami elégséges lenne.)

A cél a nulla hulladék

De a legfontosabb a „nulla hulladék” szemlélet kialakítása lenne, azaz nem a hulladék kezelése, hanem a keletkező mennyiség csökkentése megelőzéssel. A nulla hulladék szemlélet megjelenhet a döntéshozatalban, üzleti modellekben, de az életmódunkban is, hiszen ezáltal a hangsúly a fogyasztásról a minőségi emberi kapcsolatokra kerül.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a jogszabályalkotástól és tervezéstől a gyártáson és szállításon át a forgalmazásig és fogyasztásig rengeteg olyan lehetőség van, amellyel csökkenteni lehet a hulladék keletkezését és ezzel a környezetterhelést.

#NuHuNap

A Humusz Szövetség a Hulladékmegelőzési Világnap (#NuHuNap) alkalmából online kommunikációs kampányt indít a Facebook és Instagram oldalán. Március 20-tól kezdve minden nap bemutat egyet a hulladékcsökkentés 10 pontjából. Március 30-án pedig egy videóban mutatja be a hazai nulla hulladék hálózat Hulladékmegelőzési Világnapi üzenetét. A szövetség közben közösségi adományozási kampányt indított, hogy hosszútávon tudja biztosítani a környezetvédelmi szemlélet terjesztését, közhasznú tevékenységét.

 

Fotók (forrás: humusz.hu)Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven