Karácsonykor keressük az alternatív környezetbarát csomagolásokat

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2022-12-16 09:21:29

Évi 30,5 kilogramm műanyag csomagolási hulladék jut egy magyarra(x)

Statisztikai adatok szerint Európában az összes műanyag-felhasználás 40 százalékát csomagolásra használják, Magyarországon pedig évi 30,5 kilogramm műanyag csomagolási hulladék jut egy főre. Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője arról beszélt, ennek a hulladéknak a jelentős része karácsony környékén keletkezik, de egyre több vállalat ismeri fel a biológiailag lebomló csomagolóanyagok jelentőségét. Felhívta rá a figyelmet, az uniós célkitűzések szerint 2030-ra minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

2015-ben az Európai Unióban képződött összes csomagolási hulladék mintegy 85 millió tonnát, az összesen keletkezett hulladék körülbelül 3,4 százalékát tette ki. Magyarországon ugyanebben az évben közel 300 ezer tonna műanyag csomagolási hulladék landolt a kukákban, ami fejenként 30,5 kilogrammot jelent.

Magyar Kálmán, az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője rámutatott, 2005 óta az átlagos teljes csomagolási újrafeldolgozási arány folyamatosan növekszik az EU-ban, 2015-ben már 65,8 százalék volt. Hazánkban viszont közel sem ilyen rózsás a helyzet, az Európai Bizottság 2018-as jelentése szerint a műanyag csomagolási hulladék mindössze 27,5 százaléka került újrafeldolgozásra.

„Napjainkban, részben az általános piaci elvárásoknak, részben az alapvető emberi törekvéseknek hála, egyre jobban előtérbe kerülnek az úgynevezett környezettudatos vállalati döntések. A kisebb és nagyobb szervezetek egyaránt felismerték mekkora szerepük van abban, hogy beleszóljanak a klímaváltozás alakulásába. Ezt közvetett módon apró döntések egész sorozatával lehetőségük nyílik megvalósítani, ezáltal egyre gyakrabban fordulnak a csomagolástechnika kapcsán is a környezetbarát megoldások irányába” – mutatott rá.

Felhívta rá a figyelmet, Magyarországon van még hova fejlődni, ráadásul ez kötelezettségünk is már. Az új célkitűzések szerint ugyanis 2030-ra az uniós piacon minden műanyag csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie, csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagok fogyasztását, a mikroműanyagok szándékos használatára pedig korlátozás lesz érvényben.

Papírdoboz, textilcsomagolás, GreenFill térkitöltő hab

Magyar Kálmán beszélt arról is, arányosan karácsonyt megelőzően fogy a legtöbb csomagolóanyag, és a lakosságnak is fontos szerepe van abban, hogy a környezetbarát megoldásokat válassza.

„Az újrahasznosított papírból gyártott dobozok készítéséhez például jelentősen kevesebb energiát, fát, vizet használnak fel, ráadásul sokkal kevesebb környezeti kárt okoznak a gyártás során, mint az elsődleges rostokból készített papír esetében. A poharakat, tányérokat, vázát, de még a törékeny elektronikai eszközöket is érdemes becsomagolni akár újságpapírba, textilbe, ahogy azt a nagyszüleink is csinálták” – sorolta.

Kiemelte, a környezettudatos csomagolóanyagok használata mellett a vállalatoknak fontos, hogy a dobozaikban lévő üres teret olyan anyaggal töltsék ki, ami megvédi a terméket a különféle sérülésektől. A GreenFill biológiailag lebomló térkitöltő hab alaposan felgyorsítja és hatékonyabbá is teszi a csomagolást. Egyik legnagyobb előnye a környezettudatosság mellett a hatékonyság. Rendkívül könnyű, nem befolyásolja jelentősen a csomag súlyát, formájának köszönhetően pedig tökéletesen körülveszi a termékeket, mondta a szakember.

Az AMCO Csomagolástechnikai és Konzultációs Kft. ügyvezetője végezetül arról beszélt, az online áruházakban ma már cég és magánszemély egyaránt könnyen hozzájuthat a környezetbarát csomagolóanyagokhoz. Ha pedig valaki műanyag csomagolásban kapja a karácsonyi ajándékát, arra mindenképp figyeljen, hogy a szelektív hulladékgyűjtőbe helyezze azt, így újra fel tudják azt dolgozni.Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven