10+1 alternatív megoldás FŰTÉSRE

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2022-03-04 10:21:37

Földgáz, olaj és a szén elégetésük garantáltan szennyezőanyagokat juttat a légkörbe nem beszélve arról, hogy előbb utóbb el tudnak fogyni. Léteznek olyan megoldások, amelyekkel pénzt spórolhatunk, használatukkal csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátásunkat, kevésbé terhelik meg a környezetünket.(x)

1. Inverteres klíma - napelem rendszerrel
A klímával fűtésnek csak előnyei vannak! Fűteni talán még jobban is tudnak a klímák, mint hűteni.A hőszivattyúkhoz hasonlóan kedvezményes áron vásárolhatunk áramot.(H-tarifa) Napelemes rendszerrel kiegészítve igazán megnyírbálhatjuk fűtés számlánkat. Gyorsan akár 1 nap alatt ki lehet építeni egy családi ház vonatkozásában is. Előnye lehet az is, hogy nem csak kertes házas környezetben lehet létjogosultsága.
 

2. Infrafűtés - napelem rendszerrel
Ez a gyakorlatban az elektromágneses hullámok infravörös tartományába tartozó hullámokat (hőhullámokat) kibocsátó elektromos hősugárzókat jelent. Az infravörös hősugárzás sajátos vonása, hogy a levegőt nem melegíti fel, csak a hősugárzást elnyelni képes embereket és tárgyakat. Nem csak kertes házas környezetbenhasználható.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Infrafűtés
https://napelemes-futes.hu/infrafutes-hatranyai.html


3. Geotermikus fűtésre - napelem rendszerrel
Földbe helyezett talajkollektoros-, talajszondás- vagy víz-víz hőszivattyú rendkívül környezetbarát.
Nem csak fűtésre, hanem hűtésre is használható.
http://geotermikus-hoszivattyu.hu/hoszivattyu-futes/geotermikus-hoszivattyu/


4. Levegős napkollektor - napelem rendszerrel
A légkollektor már egy kevés szórt fény esetén is energiát termel és friss, meleg levegőt juttat az épületbe.
Felhőtlen, tiszta napsütéses időben, a légkollektorból kilépő levegő hőmérséklete 30-40°C-kal magasabb, mint a kollektorba belépő levegőé.
https://szintenullashaz.hu/levegos-napkollektor
http://www.napkollektor.net/alevegosnapkollektor


5. Levegős sörkollektor készítése házilag - napelem rendszerrel
Sörkollektor készítése házilag. Készítsünk sörkollektort házilag, ismerje meg a legolcsóbb levegős napkollektor elkészítésének módját és működését. Az átlátszó oldalon a napsugarak bejuthatnak a sörkollektor belsejébe, ahol a feketére festett sörösdobozok – hasonlóan egy bezárt gépkocsi belsejéhez – erősen felmelegszenek a tűző napsütés hatására
https://legkollektor.wordpress.com
https://hu.wikipedia.org/wiki/Napkollektor


6. Fatüzelésű kályhák
Régi módszer új technológiával. Talán ez az a fűtési módszer ami mindenki számára a legérthetőbben ad meleget.  
Viszont fontos tudni, hogy az új modellek többféle kivitelben kaphatók, egészen minimális mennyiségű légszennyező anyagot bocsátanak ki a közvetlen és a katalizátoros utánaégetés technológia segítségével. Megfelelő használat mellett a kéményben keletkező a fa tökéletlen égése során képződő lerakodások minimalizálódhatnak.
https://kreativlakas.com/hasznos-artalmas/fatuzelesu-vaskalyhak-veszelyei-es-hasznalata/


7. Passzív Napenergia fűtés
A passzív napenergia hasznosításához a helyi adottságok szerint optimálisan kell meghatározni az épület formáját, tájolását, elhelyezését, az üvegezett felületek arányát.


8. Cserépkályha
Az alaptípus hőtárolásra alkalmas, nagy tömegű, több járatos, ajtóval zárt tűzterű. Számos technikai változata (Központi fűtés kazánjaként működő cserépkályhák, Elektromos üzemű cserépkályhák, Konvekciós hőleadású légfűtő cserépkályhák.) igazi reneszánszát él meg napjainkban. A hő tárolása jelentős szereppel bír, napjában egyszer kétszer kell befűteni a befűtendő területtől függően.


9. Téglakályha
A téglakályhák olcsóbb alternatívái a cserépkályhákénak,fűtési tulajdonságaik megegyeznek, a variációk száma itt isvégtelen. Északi országokban jellemző előfordulásuk, a miszemünknek kissé újak, azonban előnyeik miatt várható tömegeselterjedésük. Falvastagság miatt nehezebb ugyan felfűteni a    kályhát, de lassabban is hűl ki, ez a gyakorlatban azt jelenti,    hogy este 6-kor megrakott kályha reggel 8-kor még fűt.
https://kalyhadoktor.hu/a-teglakalyhak-elonyok-es-hatranyok/

10. Komposztkazán
A komposztkazán a passzív épület klimatizálás kiegészítője lehet. A komposzt belsejébe kell telepíteni a hőcserélő berendezést. A komposztból kinyert hő hajlékony, zárt vízvezetékkel vezethető a fűteni kívánt épületbe.
https://www.vgfszaklap.hu/hirek/4484-komposztkazan-egyre-tobben-epitenek


11.Szigetelés
A legjobb fűtés amikor nem kell fűteni de legalábbis nem dupla annyit. Az épületek hőveszteségének az arányok szemléltetése képpen 30% falon, 25% a tetőn, 25% az ablakokon, 15% a födémeken, 5% pedig a kéményen keresztül távozik.Érdemes ehát kompletten, nem csak a falakat szigetelni.

Fotó: pixabay.comGyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven