Kötelező szelektív gyűjtés és szemléletváltás

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2013-01-30 11:10:05

Az önkormányzatok már több régióban elkezdték kiépíteni a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéshez szükséges infrastruktúrát. További ösztönző, hogy a lerakásra kerülő kommunális hulladék, azaz a „vegyes szemét” díja 2016-ig jelentősen növekszik.(x)

 
Ennek hátterében az évek alatt egyre növekedő díjú hulladéklerakási járulék áll, amit a hulladéklerakók üzemeltetői az elhelyezett hulladék mennyisége és fajtája alapján fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a szemétdíj szinten tartása csakis szelektív hulladékgyűjtés révén érhető el.
A szelektív hulladékgyűjtés gazdasági aspektusainak megértetésén túlmenően, a kommunikáció a környezetvédelmi szempontok elfogadtatása miatt is különösen fontos.
Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) adatai szerint ma Magyarországon 9,1 millió embernek van lehetősége szelektíven gyűjteni a csomagolási hulladékokat, mégis csupán 1,1 millióan élnek ezzel a lehetőséggel rendszeresen. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés eddig mindössze egy lehetőség volt a lakosság számára. Ezt a sok esetben kényelmetlen megoldásokkal járó módszert, az Európai Uniós irányelveknek megfelelően, a technikai feltételek megteremtése után, hazánkban is a kötelező szelektív hulladékgyűjtés váltja fel. Az Európai Unió irányelve alapján Magyarországon a háztartási hulladékból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék újrahasznosításra történő előkészítésének és újrahasznosításának mértékét a jelenlegi 50%-ról 80 %-ra kell növelni 2020-ig.
Forrás: iksznet.hu
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám
használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven