Az alumínium italdobozok körforgása

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-07-06 00:19:38

Hogy milyen értékes az alumínium ? Míg napjainkban bárki használhat alumíniumból készült evőeszközöket, addig az 1800-as évek Párizsában kizárólag a király és a királynő ehetett ezekkel az tárgyakkal. A 19. században III. Napóleon idejében 1 kiló alumíniumért a jelenlegi árakra átszámítva 1 milliárd forintot fizettek.(x)

Ma már csak néhány száz Ft-ba kerül egy kiló alumínium még így is igen értékesnek számít és az egyik legelterjedtebb fém a világon. Alacsony súly, rugalmasság, nagy teherbíróság jellemzi. Repülőgépek gyártásánál, autóiparban alapvető fontosságú alapanyag. Az új Jaguárnál 3,3 tonna széndioxid kibocsájtás kerülhető el újrahasznosított alumínium felhasználásává.

1 tonna alumíniumból akár 70000 CD-t lehet gyártani amelyre elférne az összes eddig megjelent könyv teljes tartalma. Érdekes, hogy 1 CD súlya 17 gramm, pont annyi mint egy alumínium italos doboz. 1 tonna alumíniumból közel ezer bringa váza készül el.

Az alumínium csomagolás szempontból is népszerű. Az első maiakhoz hasonló alumínium italos dobozt 1935-ben Amerikában egy New York-i sörfőzdében használták. Annyira népszerű lett, hogy egy évre az első italos alumínium doboz megszületése után Európában, Egyesült királyságban, Franciaországban és Németországban is megjelent.
1965-ben a jellegzetes tépőfedele kifejlesztése után világhódító sikere lett.
Az alumínium italos doboz forradalmasította az italok csomagolását, számtalan üdítőt, energiaital, sört, töltenek bele. Sokfélesége jól mérhető Svéd alumínium italos doboz gyűjtő 18000 gyűjteményén. Napjainkban évente több mint 250 milliárd dobozt gyártanak világszerte.


Az alumínium italdobozok körforgása

Az alumínium italos doboz fala vékony, vékonyabb az emberi hajszálnál. Így súlyuk miatt könnyű szállítani. Nem engedik át a szagot, a fényt, folyadékot, jól néz ki tehát praktikus. Tulajdonságai Magyarországon is annyira népszerűvé teszi, hogy évente, egy személy 50 aludobozt használ el.

Ha kiürül hulladék válik belőle, de nem mindegy hová kerül. Ha kommunális szemétbe kerül, először szemétlerakóba, majd föld alatt végzi.
Szelektíven gyűjtve érték.. A szelektív hulladékgyűjtés célja, hogy a hulladékokat a keletkezési helyén egymástól elkülönítve gyűjtjük így lehetővé tesszük újrahasznosításukat illetve újrafeldolgozásukat.

Az alumínium dobozok végtelenszer újra és újra újrahasznosíthatóak. Újrahasznosításának legnagyobb előnye az energiamegtakarítás. A bauxitból készült alumíniummal szemben újrahasználatosítás által (azaz szelektíven gyűjtött aludobozok által) újra feldolgozott alumínium gyártási energiaszükséglete 95%-al kevesebb.

A szelektíven gyűjtött alumínium dobozokat az újrahasznosító cég telephelyén 1 tonnás kockákra préselik össze, amit gyárban beolvasztanak. Élőször kisebb darabokra darabolják, mágnessel acéldaraboktól mentesítik, forrólevegővel a festéket leégetik.
700 celsius fokon az olvasztókemence 90 tonna alumíniumot olvaszt fel. Ebből hatalmas alumínium tömböt öntenek. A tömbökből hengerműben hajszálvékony lemezt hengerelnek. Az újrahasznosított alumínium semmiben sem különbözik az elsődleges nyersanyagból készült alumíniumtól. Présgépek segítéségével érik el a végleges doboz formát, majd címkével megfestik. 1kg alumíniumból körülbelül 70 italos doboz készül.

Helytakarékos, környezetbarát szállítás.
Ugyanannyi folyadék szállításához üvegbe csomagolva 2 teherautó szükséges, míg aludobozba csomagolva egy teherautó.


A BevCan East új az alumínium italosdobozok szelektív hulladékgyűjtését népszerűsítő oktatófilmje.
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven