Betétdíjas vagy PET palackosat vegyek?

Szelektív hulladékgyűjtés - Szelektív.hu | 2011-04-15 00:04:57

Mindennapi gondok, mindennapi kérdések. Aktív szelektív gyűjtő vagyok. Milyen italt vásároljak? Amit műanyag palackban hoznak forgalomba vagy amit üvegben? Mikor teszek jobbat környezetemmel?(x)

Egyik szelektív-szkeptikus barátom felvetette, hogy nem biztos, hogy a betétdíjas a környezetbarátabb eljárás, mivel lehet, hogy nagyobb víz és energia felhasználással jár az üveg sterilizálása, újratöltése, mint az üveg újra előállítása. Lássuk, melyik a jobb megoldás!
Az üveggyártás rengeteg energiát és nyersanyagot (kvarchomok, szóda, őrölt mészkő, márványliszt v. mészmárga, adalékanyagok, szén, 20-30%-ban üvegcserép) igényel. A hozzávalókat gépi keverés után megolvasztják, melynek során szilikátok keletkeznek. Az olvadás 800-900 C-on indul be, 1300-1550 C-on folyékonnyá válik, majd derítés és hűtés következik, amikor az olvadék homogenizálódik. A szelektíven kidobott üveg ebbe a folyamatba kerül be, tehát nem ússzuk meg az üveggyártás költségeit.

A betétdíjas üveg újrahasználatakor nincs szükség erre a nagy energiaigényű folyamatra.

A üveg gyártásába fektetett anyag és energia ebben sokáig használatban marad. Az üvegek tisztításához felhasznált mosószeres víz és a nehéz palackok szállítása is némi környezetszennyezést jelent ugyan, ez azonban sokkal kisebb mértékű, mint a gyártással járó környezetterhelés. Ha pedig mindezt összevetjük a PET-palackok gyártásával, szállításával, ártalmatlanításával, még meggyőzőb eredményt kapunk. Ráadásul 1 db betétdíjas üveg használata kb 40 db (azonos térfogatú) eldobós PET palack használatát váltja ki, hiszen az üveg kb 40-szer törthető újra.

Tehát ennyi. Továbbra is betétdíjas üveget válassz!

Újrahasználat az is, amikor saját főzésű lekvárt, szörpöt töltünk az üvegekbe. A piaci kistermelők egy része is szívesen fogadja a visszavitt üvegeket. Jó lenne, ha a befőttes üvegeket is vissza lehetne váltani…

Ezen kívül jó ha tudjuk, hogy amíg az üveg nincs szelektíven gyűjtve, nem tekinthető környezetbarát csomagolásnak, mivel nem bomlik le. Ha szelektíven gyűjtötted és dobtad ki, akkor reménykedhetsz abban, hogy újrahasznosítás áldozatává válik, és vagy újra csomagolóanyag lesz, vagy az útépítés során felhasznált, útérdesítésre szolgáló anyagként hasznosul.
Forrás: Humusz.hu
Gyakori hulladékok

Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

 

(x) Reklám


Sinkó2002 Bt. - lakatos munkák: https://sinko2002.hu/   szőnyegleszorítók: https://szonyegleszorito.hu/


Webfejlesztés   Szoftverfejlesztés   Digitális marketing   -   TIDYMAN.hu

 

(x) Reklám

 

 


használt könyvek újrahasználata, újra és újra és újra...

 

(x) Reklám

Horvatlaguna.hu - Horvátországi apartmanok, magyar gondnoksággal!

 
 

 

Hulladékok szelektálása

A szelektív hulladékgyűjtés lényege, Energiatermelés, A veszélyes anyagok elkülönítése
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hulladékok_szelektálása


Termékdíj és Hulladékhasznosítási Főosztály

A hazai hulladékgazdálkodás új világa.
http://www.szelektivinfo.hu/


TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

http://szelektalok.hu/
hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési akciója.


Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF

https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes
A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! További információk · Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés


Hulladekvadasz.hu: Hulladék témájú hírportál

https://hulladekvadasz.hu
Célkeresztben a hulladék! Hulladéklerakatok, újrahasznosítás, szemétszedés, plogging, minden, amiben a hulladék benne van. Légy te is Hulladékvadász!


Hulladéknaptár

Mi, mikor és hova dobható? Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés. Honnan? Mikor? Milyen hulladékot visznek el. http://www.hulladeknaptar.hu/


Bélyegző készítés Budapesten azonnal, rendelés ONLINE is. COLOP, TRODAT, TRAXX bélyegző és kellékek teljes palettával a StampMax-ban.

Bélyegző készítés Budapesten

 


 


MTI
2003-óta tájékoztatjuk, hogy mit is jelent a szelektív hulladékgyűjtés és mit, hogyan és hol gyűjtsünk szelektíven