Környezettudatos
Elég bátor lesz-e Tarlós István?

Budapest büszkesége lehetne a belvárost keresztülszelő Kossuth Lajos utca. Sajnos ma az ország szégyene: a gépkocsik uralják, eltűntek az utcáról a sétáló, nézelődő, beszélgető városlakók.

(r)

A Levegő Munkacsoport 2012. 04. 27.- én levelet adott át Tarlós István főpolgármester képviseletében Vitézy Dávidnak, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatójának, melyben sürgeti, hogy a belváros 2013-ban esedékes átalakítása során használja ki a lehetőséget arra, hogy a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út ismét a városlakóké legyen: gyalogos- és kerékpárbarát módon épüljön át.
 
Tarlós István nyílt levél

A Budapest Szíve Program második ütemében 2013-ban átépítik a Ferenciek terét. Szintén jövőre kerül sor a Kossuth Lajos utca burkolatának felújítására és egyúttal a buszsáv középre helyezésére, sőt a Rákóczi út burkolat-felújítását is 2013-ra tervezik. Mindez együtt kiváló alkalom arra, hogy a Kossuth Lajos utcát és a Rákóczi utat is alkalmassá tegyük a sétálásra, a békés szemlélődésre, a kerékpározásra. A Levegő Munkacsoport levelében arra kéri a főpolgármestert, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy ezen az útvonalon kerékpársáv kialakítása és járdaszélesítés céljára adjon át egy-egy – a forgalomszámlálások szerint amúgy is nélkülözhető – autóközlekedési sávot, így Budapest csatlakozhasson azokhoz az egyre szaporodó a nagyvárosokhoz, amelyek belvárosaikat visszaadták az embereknek!

Kidolgozták már a szakemberek a módját a gyökeres változtatásnak, azonban a megvalósításhoz mindeddig hiányzott a politikai akarat. Az ügyben tartott egyeztetések tapasztalata azt mutatja, hogy a politikai akarat hiányát nem szakmai érvekben, hanem az esetleges ellenzőktől való félelemben kell keresni. Ellenzők nyilván vannak és lesznek, de az ellenvélemények leszerelhetők, ahogy az történt a világ sok városában, ahol – akár autópályákat is lebontva, ellenvélemények kereszttüzében – visszaadták a belváros főutcáját a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak. A megvalósítást követően a lakosság túlnyomó többsége mindenütt helyesnek ítélte a döntést.

A Levegő Munkacsoport petícióját, a Tarlós Istvánnak szóló levelet, és az aláírásokkal teli molinót a főpolgármester nevében Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója vette át, aki arról tájékoztatta a sajtót, hogy el fogják készíteni a Levegő Munkacsoport javaslatainak megfelelő tervváltozatot is. Hangsúlyozta, hogy a kérdésben politikai döntésre van szükség.
„Minden olyan adat, amely az elmúlt években készült, elavultnak tekinthető, mert megváltoztak a forgalmi viszonyok Budapesten – tette hozzá a BKK vezérigazgatója. - A benzinárak emelkedése és a várható forgalomcsillapítási intézkedések is indokolják, hogy újra modellezzük, mekkora forgalmi kapacitással is kell rendelkeznie a Kossuth Lajos utcának. Ezen a nyáron elvégezzük a számításokat, és jövőre meg lehet hozni a döntést. Hamarosan elindul a Március 15. tér átépítése, méghozzá olyan módon, amely akár a kerékpársávos verzióhoz is passzol. 2013-ban kezdődik a Ferenciek tere átépítése, az első lépésben a buszsáv középre fog kerülni a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon, a Ferenciek terét visszaadjuk a gyalogosoknak, megszűnik a közúti aluljáró. Mindez lehetőséget ad a belváros humanizálására - ehhez hozzátartoznak a biztonságos kerékpárutak is, valahogy úgy, ahogyan most az Andrássy úton is átalakul a kerékpársáv. Ahol csak lehet, hasonlókat szeretnénk építeni a jövőben is.”

Kapcsolódó dokumentumok:
Elég bátor lesz-e Tarlós István?
Megszűnő városi autópályák
Hódítsuk vissza a Kossuth Lajos utcát és a Rákóczi utat!

További információ:
Mihalicz Csilla, kommunikációs munkatárs
csilla.mihalicz@levego.hu, 06 20 929-9980.
Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

Még nincs hozzászólás. Legyen Ön az első!
Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976