A szelektív hulladékgyűjtésről
Tudja Ön, mi a termékdíj?

A környezetvédelmi termékdíjas szabályozás rendszere hazánk egyik fontos környezetgazdasági szabályozó eszközeként mind a Környezetszennyezés megelőzésében, mind a környezeti károk csökkentésében kiemelt szerepet játszik.

(r)

Kiknek kell megfizetni a termékdíjat?
  • A termékdíjat az első belföldi forgalomba hozó fizeti, azaz vagy az importőr vagy maga a gyártó.
  • Saját célú használat esetén a felhasználó fizeti.
  • A kereskedelmi csomagolások esetében bonyolultabb a helyzet. Gyártó vagy az importőr. Vagy a gyártó után az első továbbforgalmazó (azaz a kereskedő), ill. a gyártó.
  • Exportőrnek nem kell itthon termékdíjat fizetnie
  • Bérgyártásnál a megrendelő

Mi történik a befizetett összeggel? Ki gazdálkodik a bevétellel?
Jelenlegi felügyeleti szerv a VPOP. Az adózói státusznak megfelelően, a havi, negyedéves, éves bevallást és befizetést a VPOP felé kell megtenni, ugyanakkor minden érintett szervezetnek regisztrálnia kell magát a KvVM-nél, amelynek eredményeként kap egy un. GLN (Globális Szervezet Azonosító Szám) kódot. A befolyt összeget a VPOP átutalja a Magyar Államkincstárnak. Ma a törvény szerint a termékdíj a központi állami költségvetésbe folyik be, nincs külön célfeladatokhoz rendelve. A költségvetési előirányzat összegét meghaladó termékdíjbevételek 20%-át a vámhatóság saját működési költségeire fordíthatja.

Hogyan kapcsolódik a betétdíj a termékdíjhoz?
A betétdíjas csomagolás az újrahasználatot ösztönzi, amely kevesebb környezeti terheléssel jár, mint az anyagában történő újrahasznosítás. Az italgyártók alapvetően támogatják a betétdíjas csomagolások elterjedését., hiszen -a megnövekedett adminisztráció ellenére, ti. a pénzügyi elszámolások miatt követni kell a csomagolás útját - számukra is megtakarítást eredményezne. A logisztikasem jelent problémát, mert a kereskedők által visszavett italcsomagolásokat a gyártó disztríbútora a visszafuvarral el tudja szállítani.
A betétdíjas rendszer legnagyobb ellenzői és akadályozói a kereskedők. Sokféle ellenérvet szoktak felhozni a betétdíj ellen, így a helyigényre, a humán erőforrás igényére, az adminisztratív terhekre hivatkoznak, de a lényeg, hogy számukra az eldobható csomagolás egyszerűen kényelmesebb. Tekintve, hogy a gyártók és a fogyasztók közé ékelődnek, ezért képesek megakadályozni azt, hogy a polcokon a választékban betétdíjas termékek legyenek, a fogyasztó szabadon válaszhasson.

Gyártókkal együtt tiltakoztak
A nyáron több gyártói érdekképviselet a HuMuSz és a Tudatos Vásárlók Egyesülete közösen tiltakozott a termékdíj törvény változtatása ellen, amelynek értelmében a kereskedők teljesen mentesülnek a csomagoláskibocsátás felelőssége alól. A kerskedelem mentesítése helyett javasolják a kis szereplők mentesítését a termékdíj fizetése alól, illetve hogy a nagyforgalmú közösségi helyeken pl. bevásárlóközpontokban, közintézményekben, rendezvényeken legyen kötelező szelektív hulladékgyűjtőket elhelyezni.

Forrás: Humusz

Ajánlott linkek: Termékdíj.lap.hu

Uni-Brillant - Termékdíj szaktanácsadás, bevallás készítés garanciával!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából : Környezetszennyezés
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából : Környezetvédelmi termékdíj

 Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.

Hozzászólások

[2009-11-11 07:58:07] Pereszteginé Arany Szilvia
Hozzák vissza a visszaváltható üvegeket más terméknél is meg lehetne oldani és akkor nem lenne ennyi felesleges és veszélyes hulladék.
[2010-01-11 17:59:47] Adler Erika
Igen tapasztaltam már tejmék díjat egyes multik már alkalmazzák
[2010-09-18 22:22:26] Nem regisztrált felhasználó
Ha termékdíjat alkalmaznak de én szelektíven gyűjtöm a hulladékot akkor miért nem ingyen (a termékdíjból beszedett pénzekből)szállítják el? Elvégre már egyszer fizettem érte!
Hová kerül a termékdíj? Ki,kik költik el, mire?
Mekkora az összege éves szinten? Tudom, vannak kihelyezett szelektív gyűjtőedények, sejtem csak hogy hová kerül a tartalmuk. Minden egyes csomagolást visszaválthatóvá kellene tenni, nem lenne szemét (fizikailag), a biológiai emberszabású élősködők nem a fogyasztók termékdíjból sumákszakkörben pénzzé alakított jogszabályokból hizlalnák otthon a disznó... izé az asszonyt. Bocsi kissé zavarosan fogalmazok:)) Mindez azért van mert elkápráztatott a hungarocell darált formája:)Magyarul: 20dkg párizsi 1dkg csomagolópapírjának a termékdíja ne legyen már beépítve a szerény reggelimbe, vagy ha beépítik váltsák is vissza!

Szelektív hulladékgyűjtők


Szelektív infó
Gyakori hulladékok
Papír hulladék Műanyag hulladék Fehér üveg hulladék Fém hulladék Elektronikai hulladék Színes üveg hulladék Szárazelem hulladék Zöld hulladék Építési és bontási hulladék

Nekünk a környezet is számít
Metria.hu csomagolástechnika | Csomagolva többet ér

Szakfordítás
Szakfordítás, Műszaki fordítás, Hivatalos fordításMedia Markt szelektív hulladékgyűjtés környezettudatos Használt készülékek visszagyűjtése, Elhasznált elemek gyűjtése
 környezetbarát termék környezettudatos reklámajándék, Újrafeldolgozott alapanyagokból,
ez csak természetes...
 Recucc.hu A régi tárgyak életre kelnek. Használd újra!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   
   Legyen partnerünk 2017-ben is!
   

 

Kategóriák
Papír hulladék
   Tudta Ön, hogy...
   Mik tartoznak ide?
   Hova dobható?
   Mit ne csináljunk!
Műanyag hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fehér üveg hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Színes üveg hulladék
Fém hulladék
   Mit tegyünk? Mit ne tegyünk?
   Tudta Ön, hogy...
Italos kartondoboz hulladék
Szárazelem hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Gyógyszerhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Zöld hulladék
Szerves hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Világítótest hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Elektronikai hulladék
   Tudta Ön, hogy...
CD, DVD adathordozó hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Vegyipari hulladék
   Tudta Ön, hogy...
Hulladékolaj
   Tudta Ön, hogy...
Üveg, porcelán hulladék
Gumihulladék
Textilhulladék
   Tudta Ön, hogy...
Fahulladék
   Tudta Ön, hogy...
Építési és bontási hulladékok
Hulladékvíz
   Tudta Ön, hogy...
A szelektív hulladékgyűjtésről
Környezetinevelés segédanyagok
   ÖKO játék
   Könyv
   DVD CD
Környezettudatos
Hulladékgyűjtési akciók
Partnerek
   1001 Környezettudatos tipp és vásártér
   Ecopromo reklámtárgyak
   Kirakat.Szelektiv.HU
A Szelektív.hu információi
   Kampányok
   Sajtóközlemények
Önkormányzatok
   Trizs község
Hulladékkereső
Nyeremények

Láthatatlan írás, biztonsági jelölés, minden felületre. A jelölés csak UV fényben látható. Kreatív dekorációhoz, iskolásoknak.
   Mo. legnagyobb választéka környezetbarát termékekből  
           
     Ecopromo  Mit főzzünk ma?  Pontvelem  etk önkormanyzati klub
 Bevezetem.hu
 
 EcoLounge  hypnosia  Recucc.hu  Kérjen árajánlatot Intézményi Szelektív Hulladékgyűjtés-re  A Plastik Re-produkt Kft. 2008-ban, hasznosítható anyagok, csomagolási hulladékok és más műanyag alapú gyártásközi selejtek elszállítására, ezek megfelelő és gazdaságos kezelésére alakult. Fő tevékeny 

         
           
976